Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»55 хиляди сирийски бежанци са получили турско гражданство за седем години

55 хиляди сирийски бежанци са получили турско гражданство за седем години

Депутатът от управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция Атай Услу направи изказване в меджлиса относно слуховете за броя на сирийските бежанци в страната.

В изказването си Услу опроверга твърденията, че сирийските бежанци „не плащат данъци за моторните превозни средства“, че „че получават заплати от държавата“, а „децата им взимат стипендии от държавния бюджет“. Той отхвърли и твърдението, че 3,5 милиона сирийски бежанци ще получат турско гражданство, ако са пребивавали пет години в страната.

„Няма такова положение, защото сирийските бежанци в Турция имат временен бежански статут. Не пет, а двайсет и пет години да пребивават, те не покриват изискванията за турско гражданство. Но те също могат да се възползват от изключенията, които правим за всички чужди граждани и да подават молби за гражданство.“, изтъкна Услу и допълни, че за седем години 55 хиляди сирийци са получили турско гражданство.

„Около 10 хиляди души сред тези 55 хиляди сирийци са с родители турци или са получили гражданство след брак. Двайсет от тези 55 хиляди сирийци са деца. Когато бащата получава гражданство, детето също става гражданин на страната. В тази връзка получилите турско гражданство сирийци са около 1 процент.“, заяви турският депутат. TR724.com

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.