Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»79% от турската общественост подкрепя членството в ЕС

79% от турската общественост подкрепя членството в ЕС

Близо 80 на сто от турската общественост подкрепя членството в ЕС, заяви в понеделник ръководен турски служител, отговарящ за отношенията с блока, предаде „Анадолската агенция“.

„Мога да ви информирам, че 79 процента от турския народ желае членство в ЕС“, заяви Фарук Каймакчъ, заместник-министър на външните работи и директор по въпросите на ЕС. Той написа това в пост в Туитър в отговор на публикация на представител на службата по политически комуникации на Европейската комисия.

Том Мойлан публикува в личния си акаунт в Туитър графика, озаглавена „Кой най-много иска да се присъедини към ЕС?“, заедно със снимки на над десет държави – без обаче да включи дългогодишната кандидатка за членство в ЕС Турция.

Каймакчъ отговори на този пост с думите: „Скъпи Том, картината на ЕС не би била пълна и справедлива без Турция, кандидат, преговарящ с ЕС. Пропускането и добавянето на такива, които дори не са кандидати за членство в ЕС, изкривява картината на ЕС“.

По-късно Мойлан отговори, че не той е направил графиката, но е сметнал, че е интересна, признавайки, че действително „Турция е очевиден пропуск“.

Турция подаде молба за членство в ЕС още през 1987 г., а преговорите ѝ за присъединяване започнаха през 2005 г. В годините след това преговорите бяха по същество замразени, което според Анкара се дължи на политически блокажи от страна на някои членове на ЕС по причини, които не са свързани с нейната пригодност за членство. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.