Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»815 милиона души по света са хронично недохранени

815 милиона души по света са хронично недохранени

Внезапното увеличаване на глада по цялото земно кълбо ще изисква нов акцент върху развитието на селските икономики, пише в нов доклад на ООН.

След като намалява за десетилетие, гладът се увеличи отново през 2016 г., като 815 милиона души или 11% от населението на света са били хронично недохранени. Това представлява ръст от 38 млн. спрямо предходната година, отчасти поради изменението на климата, което задълбочава глобалните конфликти.

Според организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО), стимулите за селските райони могат да бъдат от ключово значение за борбата с тази тенденция и постигането на целта за премахване на глада и бедността до 2030 г. „Не може да има по-ясна покана за събуждане“, се казва в доклада.

Засегнатите държави са предимно в Азия и в Африка на юг от Сахара, където малките земеделски стопани, които произвеждат 80% от предлаганите храни, са „застрашени от изчезване”. „Необходими са спешни инвестиции за подобряване на тяхната производителност“, апелират специалистите, като подчертават, че земеделието трябва да бъде свързано с малките и средни градове.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.