Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»85 на сто от турците не одобравят употребяването на религията в политиката за привличане на гласове

85 на сто от турците не одобравят употребяването на религията в политиката за привличане на гласове

Социологическото проучване „Пулсът на Турция“ на агенция „Метропол“, проведено през септември се фокусира върху използването на религията в политиката.

Според проучването на „Метропол“ 85 на сто от турците не одобряват употребяването на религията в политиката за привличане на гласове. 75 на сто от избирателите на управляващата Партия на справедливостта и развитието на Реджеп Ердоган също не одобряват използването на религията за политически цели, сочи проучването.

Участниците в анкетата били запитани дали одобряват използването на религиозните теми и чувства за печелене на гласове. Докато 13,1 на сто от гражданите с право на глас отговарят положително, 85 процента се обявяват против това. Само 1,8 на сто от анкетираните са отговорили, че нямат мнение по въпроса.

Разпределението на процентите на партийна база показва, че 75 на сто от избирателите на управляващата ПСР и 82 на сто от избирателите на коалиционният й партньор Партията на националистическото движение заявяват неодобрението си относно използването на религиозни теми за получаване на гласове. 93 на сто от избирателите на най-голямата опозиционна Републиканска народна партия и 89 на сто от електората на прокюрдската Демократична партия на народите също са декларирали неодобрението си за използването на религията за политически цели.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.