Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»850 000 заплашени от холера в Йемен

850 000 заплашени от холера в Йемен

Епидемията от холера, разтърсваща опустошената от войната Йемен, може да засегне 850 000 души до края на годината, предупреди Червеният кръст. „Заболеваемостта достигна до колосални размери”, заяви Робърт Мардини, директор на организацията за Близкия и Средния изток.

Унищожаването на инфраструктурата на Йемен след повече от две години война между подкрепяното от Саудитска Арабия правителство и шиитските бунтовници, които контролират столицата Сана, позволи на епидемията от холера в страната да се превърне в най-голямата в света. „През юли споделихме притесненията си, че броят на заболелите може да достигне 600 000 до края на годината. Сега вече прогнозираме най-малко 647 000“, заяви Мардини. „Според най-лошите прогнози, този брой ще достигне до 850 000 до края на годината“, каза той, подчертавайки, че ситуацията все още не е под контрол.

Световната здравна организация съобщи по-рано тази седмица, че 2 065 души са починали до момента от болестта. Експертите заявиха, че това е най-страшната съвременна здравна криза и се разпространява бързо поради влошените хигиенни и санитарни условия, докато милиони хора в цялата страна нямат достъп до чиста питейна вода.

По-малко от половината от здравните заведения в страната функционират, много здравни работници не са получавали заплата от почти година, а по-малко от 30% от необходимите медикаменти пристигат в Йемен. АФП

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.