Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Алжир и Турция заедно ще следят ситуацията в Либия

Алжир и Турция заедно ще следят ситуацията в Либия

Алжир и Турция заедно ще следят развитието на ситуацията в Либия и ще предприемат действия за прилагане на взетите решения на конференцията в Берлин за намиране на решение на ситуацията в Либия. Това стана ясно по време на съвместната пресконференция на алжирския и турския президент Албедмаджид Тебуни и Реджеп Тайип Ердоган, предаде БНР.

Анкара няма да позволи Либия да се превърне в поле на терористичните групи и военните командири, категоричен беше Реджеп Тайип Ердоган. Турският лидер посочи, че усилията на страната му за спиране на кръвопролитията ще продължат и че Турция ще продължи да стои до „либийските си братя“ с всички възможни средства. Той още веднъж подчерта, че конфликтът в северноафриканската страна няма военно решение.

Между Алжир и Турция ще се създаде Съвет за стратегическо сътрудничество на високо равнище. Турция е най-големият инвеститор извън петролния и газов сектор в Либия, като стойността на турските проекти в северноафриканската страна е 3,5 млрд. долара.

Турция изпрати свои военни, които да обучават, координират и подкрепят силите на Правителството на националното съгласие в Триполи, сражаващи се срещу частите на ген. Халифа Хафтар, базиран в източната част на страната. Според Сирийската обсерватория за правата на човека 2400 бойци от сирийската опозиция са били прехвърлени в Либия.

От своя страна Алжир пое ролята на посредник в конфликта в съседна Либия и миналата седмица беше домакин на конференция на съседните на Либия страни, на която призова за преговори и отхвърли „всякакви чужди вмешателства“.

Алжирската столица е първата спирка от обиколка в три африкански държави на турския президент. От Алжир Реджеп Тайип Ердоган ще отпътува за Сенегал и Гамбия. По време на визитата си той е придружаван не само от ключови министри и свои съветници, както и от ръководителя на специалните служби, но и от бизнес-делегация от 60 души.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.