Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»„Амнести интернешънъл“: Селищата на рохингите в Мианма все още димят

„Амнести интернешънъл“: Селищата на рохингите в Мианма все още димят

Видеозаписи, направени вчера следобед, показват дим, който се издига от селища на мюсюлманите рохинги в западната част на Мианма, предаде Асошиейтед прес, цитирайки хуманитарната организация „Амнести интернешънъл“.

Според източници на организацията в западния мианмарски щат Ракхайн, пожарите са запалени от силите за сигурност на Мианма и от събрали се тълпи.

Записът и свързаните с него сателитни снимки опровергават твърденията на мианмарската лидерка Аун Сан Су Чжи, че армията на страната е спряла операциите по прочистване още на 5 септември.

„Амнести интернешънъл“ призова международната общност да вземе мерки, за да спре това, което според нея е кампания на етническо прочистване.

Патрик Мърфи, заместник-помощникът на държавния секретар за Източна Азия, заяви, че САЩ са притеснени от продължаващата криза и обвиненията за нарушаване на човешките права в щата Ракхайн. Той подчерта на пресконференция в Банкок, че САЩ осъждат нападенията на бунтовниците рохинги, извършени през август, но смятат реакцията на мианмарските сили за сигурност за непропорционална.

Мърфи призова силите за сигурност на Мианма да прекратят насилието в щата Ракхайн, да сложат край на правосъдието на тълпите, да защитят мирните граждани и да помогнат за достъпа на хуманитарна помощ до района. Освен това той ги подкани да работят заедно с цивилното правителство, за да приложат препоръките на комисия, ръководена от бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.