Home»АНАЛИЗИ»Анкара е обезпокоена от нова бежанска вълна: 500 хиляди цивилни са на път

Анкара е обезпокоена от нова бежанска вълна: 500 хиляди цивилни са на път

В Анкара тече усилена подготовка в случай на нова бежанска вълна от Северна Сирия. Председателят на Червения полумесец Керем Кълънк посочва, че броят на цивилните граждани, които са се насочили към районите в близост до турската граница наближава 500 хиляди души.

От една страна, в Анкара продължава работата по създаването на зона за сигурност в Сирия, а, от друга, се предприемат мерки срещу новата бежанска вълна, за която се предполага, че ще дойде от Идлиб. След изказването на президента Ердоган през изминалата седмица относно очаквана бежанска вълна от Идлиб, турското вътрешно министерство и Червеният полумесец ускориха работата си в тази посока.

Председателят на Червения полумесец Керем Кънък заяви пред турската секция на Дойче веле, че атаките на режима в Сирия срещу регионите с цивилно население ще задействат нова и голяма бежанска вълна. „Броят на цивилното население, което се насочва към районите близки до нашата граница е близо 500 хиляди души“, заяви той. Според Кънък не всички от тях са стигнали границата, но ако атаките продължат хората, които бягат от Идлиб неизбежно ще се насочат към турската граница. „Твърде ясно е, че тази цифра няма да е само 500 хиляди души. Незащитеното цивилно население в Идлиб е много повече от посочената цифра. Една нова бежанска вълна би засегнала както Турция, така и Европа“, изтъква председателя на Червения полумесец.

Кълънк обръща внимание на факта, че от избухването на гражданската война насам заедно с Европейският съюз и ООН Червеният полумесец е оказал хуманитарна помощ на сирийците, както в Сирия, така и в Турция. Той заяви, че след новите атаки са били осигурени подслон и храна на цивилните хора, които са дошли на турската граница. Той подчерта, че бягащите от Идлиб се настаняват около определени бежански лагери, но ако тръгне голяма бежанска вълна ще се наложи по-голяма международна помощ и допълни: „Ние отново подновяваме нашия призив за прекратяване на конфликтите. Конфронтиращите се страни трябва да спазват изискванията на международното право за опазването на цивилното население.“

Дали ще проникнат и джихадисти?

От турското министерство на вътрешните работи е било съобщено, че сред институциите, които се готвят за евентуална голяма бежанска вълна от Идлиб са Дирекцията за управление на бедствията и авариите, Дирекция по миграцията и областната управа на област Хатай. Стратегията на министерството на вътрешните работи е бежанската вълна да бъде пресрещната още преди да е достигнала до турската граница. Вътрешното министерство преценява и риска, че при отварянето на границата в Турция може да проникнат и джихадисти. Срещу такъв риск се прави подробен план, чрез който джихадистите да бъдат изолирани, а цивилното население да се защити.

Специалистът по Сирия Ойтун Орхан от Центъра за стратегически изследвания на Близкия Изток смята, че ако Турция отвори границата си, има риск в страната да влязат не само цивилни граждани, но и джихадисти. Да, има такъв риск. В Идлиб има много на брой чуждестранни бойци терористи. Те ще дойдат в Турция и после ще се опитат да се прехвърлят навсякъде по света, включително и в западните държави.“, подчертава Ойтун Орхан. Той изтъква, че Турция може да поеме този риск и смята, че страната е оставена сама в борбата с Партията на демократичното единство (PYD). Според него Турция вече е изморена от това сама да се справя с бежанския проблем.

Орхан припомня, че по отношение на Сирия Турция се готви първо за тристранна среща на върха с Русия и Иран, а непосредствено след това и за среща на върха, на която ще участват Франция и Германия и допълва: „Ердоган ще привлече вниманието на тези срещи с остри изкявления по отношение на проблемите, които ще предизвика една голяма бежанска вълна от Идлиб. Защото в Идлиб Турция се съпротивлява не само срещу Русия и сирийския режим, но и срещу Запада. Ако Ердоган не получи от Запада подкрепата, която очаква, проблемът с бежанците и джихадистите ще се увеличи още повече.“

Съвместни действия с международните сили

Председателят на Центъра за изследване на бежанците и миграцията Метин Чорабатър също е на мнение, че е „въпрос на време“ стотици хиляди души да избягат от Идлиб. Чорабатър смята, че Турция трябва да играе водеща роля при достигането на международните организации за хуманитарна помощ в Идлиб. По негово мнение така нападенията на режима на Асад ще бъдат изтласкани назад.

Чорабатър изтъква, че Европейският съюз не е оставил напълно сама Турция по отношение на подпомагането на бежанците и помощта от 6 милиарда евро е предоставена на Турция. „Има риск джихадистите да проникнат в Турция и оттук навсякъде по света, но в случай на отваряне на границите има необходимост да се действа в рамките план, чрез който да се установят всички въоръжени групировки. При отварянето на границите на всяка цена трябва да се опазят цивилните хора, да се спазват международните правила за бежанците и да се действа съвместно с всички хуманитарни организации“, подчертава Чорабатър.

Ще се създаде ли зона за сигурност?

Анкара продължава преговорите със САЩ за създаването на зона за сигурност в Сирия за цивилните граждани, но все още не успя да постигне желания резултат. „Анкара и Вашингтон показват, че искат да работят заедно, но САЩ настоява зоната за сигурност да не е в такава дълбочина, каквато иска Турция. Ако това упорство продължи, изказванията на Ердоган относно отварянето на границите може да стане реалност по-рано от очакваното“, прогнозира специалистът по Сирия Ойтун Орхан.

„Всички международни хуманитарни организации са ускорили приготовленията си, в случай че зоната за сигурност не се изгради така, както Турция иска. Отново преминаваме през критичен преиод, свързан с бежанската вълна от Сирия“, твърди Метин Чорабатър. Източник: „Дойче веле“.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.