Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Арест за журналистка и военен в Турция

Арест за журналистка и военен в Турция

Съд постанови постоянна мярка задържане под стража за директорката на новините в анкарския офис на опозиционната медия „Ода ТВ“ Мюйессер Йълдъз и за турски военен. Обвиненията срещу тях са в политически и военен шпионаж. Съдът е приел, че сериозността на деянието и възможността за унищожаване на доказателства или вероятността да се укрият оправдават мярката, предаде БНР.

Анкарският кореспондент на друг опозиционен канал – „ТЕЛЕ 1“ – Исмаил Дюкел беше освободен под съдебен контрол.

Йълдъз и Дюкел бяха арестувани в домовете си рано сутринта на 8 юли.

Журналистите и военният са били разпитани от прокурор в отдела за разследване на тероризъм, който е поискал от съда да остави и тримата в ареста.

Мюйессер Йълдъз е четвъртият журналист от канала „Ода ТВ“, който беше арестуван. На 6 март бяха задържани други трима нейни колеги, сред които програмният директор Баръш Пехливан и ръководителят на новините на канала Баръш Теркоглу, който е автор на нашумяла книга, в която проследява влиянието на различни ислямски религиозни братства в турската политика и държавна администрация. От задържането им досега те се намират в предварителен арест.

Причината са обвинения в издаване на държавна тайна във връзка с излъчването на 3 март на кадри от погребение на служител на турското разузнаване, загинал в Либия. В излъчения от медията материал не беше съобщена фамилията му и мястото на погребението, въпреки че се виждат местни политици и венци. Имената и чиновете на двама турски разузнавачи, загинали в Либия, бяха съобщени в Меджлиса на 26 февруари от депутата от опозиционната Добра партия Юмит Йоздаг.

За разпространяване на същата новина бяха повдигнати обвинения и срещу журналисти от вестниците Йени чаа“, „Йени Яшам“ и „БирГюн“.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.