Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Асад омаловажи очакванията за по-тесни връзки с Турция

Асад омаловажи очакванията за по-тесни връзки с Турция

Сирийският президент Башар Асад каза в интервю, излъчено базираната в Обединените арабски емирства (ОАЕ) телевизия „Скай нюз Арабия“, че завръщането в страната на милиони сирийски бежанци е станало невъзможно поради катастрофалното състояние на разрушената от войната инфраструктура, предаде Франс прес.

Според ООН около 5,5 милиона сирийски бежанци са регистрирани в Ливан, Йордания, Турция, Ирак и Египет.

Постепенното завръщане на бежанците в Сирия е едно от основните искания на арабските страни, които възстановиха членството на правителството в Дамаск в Арабската лига през май миналата година.

„Сирийските бежанци не могат да се върнат в родината заради следвоенната разруха. Как може хората да живеят без вода, електричество, училища и медицинско обслужване? Това са базови условия за съществуване, поради което процеса на завръщане е спрял“, каза Асад, цитиран от ТАСС.

Попитан коя е основната пречка пред завръщането на бежанците, той отговори, че „от логистична гледна точка това е разрушената от тероризма инфраструктура“. Асад обаче спомена за „диалог“ по темата с „организациите на ООН, отговарящи за хуманитарния аспект“, спирайки се на „практическите“ дискусии, по-специално относно „средствата за финансиране“ на завръщанията.

Запитан също така за евентуално помирение с турския президент Реджеп Ердоган, Асад отговори: „Нашата цел е изтеглянето на турските войски от сирийските територии, докато тази на Ердоган е да легитимира турската окупация в Сирия, затова не може да се проведе среща при условията на Ердоган“.

Турция подкрепи опозиционни групи и бунтовници, които искат да свалят сирийския президент, но сега се опитва да възстанови връзките си с Дамаск, посочва АФП. Асад обаче обуслови каквато и да е среща с турския си колега с изтеглянето на турските войски, разположени в Северна Сирия.

“За какво да се срещаме с Ердоган? За да пийнем по нещо заедно ли?“, попита Асад, цитиран от Ройтерс.

Според анализатори Сирия разчита на арабските страни и по-специално на богатите държави от Персийския залив, за да финансира възстановяването си.

Мирните протести, избухнали през 2011 г., прераснаха в разрушителна гражданска война, отнела живота на около половин милион души.

Дипломатически изолиран след потушаването на бунта, Башар Асад направи голямото си завръщане в Арабската лига, като присъства на среща на върха в Саудитска Арабия през май, посочва АФП.

Източник: БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.