Home»АНАЛИЗИ»Асла Айдънташбаш: Ердоган внимава да не ядоса Путин с ходове по Украйна

Асла Айдънташбаш: Ердоган внимава да не ядоса Путин с ходове по Украйна

При визитата си в Киев турският президент Реджеп Ердоган се опитваше да балансира, като най-вече не искаше да ядоса Владимир Путин, каза пред БНР Асла Айдънташбаш от Европейския съвет за външна политика.

„Затова Ердоган се опитва да изясни, че тя не е част от усилията на Запада по отношение на Украйна. Това изглежда е много важно за него, защото стигна дотам да критикува съюзниците си, че само влошават ситуацията. Дори обвини лично Байдън“, добави тя в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“

Заради специалните си отношения с руския президент Владимир Путин Ердоган е в уникална позиция да повлияе за избягване на война в Украйна и въобще за намаляване на напрежението между НАТО и Русия. Той несъмненото иска да ги запази, макар да е в негов интерес да е да стопи ледовете със Съединените щати и с останалите си съюзници в алианса.

Но след като за пореден път се цани за посредник между Путин и Украйна – този път в Киев на среща с Володимир Зеленски – Ердоган направи изявление, от което може и да се направи извод, че смята инициативата си за алтернативна на тази на НАТО.

„Западът само влошава още повече ситуацията“, а Джо Байдън не може да намери „правилния подход“, заяви Ердоган, след като вече се беше върнал в Анкара.

Снимка: Фейсбук.

Асла Айдънташбаш от Европейския съвет за външна политика коментира в интервю за Деян Йотов в предаването ходовете на турския президент по кризата около Украйна и отношенията със съюзниците в НАТО.

Не е ли твърде рисковано за него да застава под прожекторите по този начин и да се опитва да получи главната роля в тази геополитическа игра?

Ердоган ще използва тази криза хем да подкрепи Украйна, хем да се позиционира като посредник между нея и Русия, надявайки се, че така ще подобри отношенията си с администрацията на Байдън в Съединените щати и с НАТО като цяло.

Затова посещението в Киев беше важно. Както знаете, Турция снабдява Украйна с бойни безпилотни апарати. Тези дронове са перлата в короната на амбициозните оръжейни проекти на Турция. И тя не само ще достави още от тях, но се планира и съвместното им производство в Украйна.

Как би могъл турският президент да подобри отношенията със западните си съюзници, след като ги обвини в прав текст, че са пречка за гарантирането на мира в Украйна? Освен това явно си мисли, че Джо Байдън не би реагирал на популистки критики.

Това показва нагледно, че Ердоган се опитва да балансира. Той не иска тази му визита да ядоса Путин. И затова се опитва да изясни, че тя не е част от усилията на Запада по отношение на Украйна. Това е толкова важно за него, че стигна дотам да критикува съюзниците си, че само влошават ситуацията. Дори обвини лично Байдън, че не може да намери решение на кризата.

Защото през последните години Ердоган със сигурност научи само един урок – да не ядосва Путин…

Смятам, че освен това Ердоган наистина много се надява, че ще успее да убеди Путин да дойде в Анкара и да се срещне със Зеленски. Руснаците нямат особена необходимост да правят такова нещо, защото вече имат отворени канали за комуникация с НАТО, и най-важното – със Съединените щати – което очевидно е важно за тях. Но Путин все пак може да реши да се съгласи в името на добрите си отношения с Ердоган, защото и Русия, и Турция имат полза от тези отношения и в Либия, и в Сирия, и в Кавказ.

Посредничеството за решаване на тази криза изглежда всъщност най-важният приоритет на Ердоган. Това би подобрило международния му имидж в момент, в който Турция е изолирана в региона и в по-широк мащаб. Ердоган иска да промени това, надявайки се също да убеди онази част от неговия електорат, която му обръща гръб, да не го прави.

„Байрактарите“ на Киев – купените от Турция бойни дронове, се оказаха толкова голям проблем при използването им миналата година срещу сепаратистите в Донбас, че лично руският президент ги спомена публично. Какво се очаква да отвърне сега Москва, след като това точно сътрудничество между Анкара и Киев даже се задълбочава?

Едва ли Москва ще се зарадва. Те обаче възприемат Турция като огромен свой актив, чрез който могат да вбият клин в единството на НАТО – например с продажбата на комплексите С-400. Затова несъмнено съвместното турско-украинско производство на бойни дронове ще ядоса руснаците. Но Путин също има интерес да прецени плюсовете и минусите за себе си – дали да отблъсне напълно Турция и Ердоган да се отдаде отново изцяло на НАТО или да го задържи като приятел за всеки случай.

Виж, ако се стигне до руско нахлуване в Украйна и турските дронове бъдат използвани от украинската армия, вече ще има сериозен проблем между Турция и Русия.

Т.нар. „конкурентно сътрудничество“, както може би най-сполучливо се описват отношенията на Ердоган и Путин, процъфтява на места като Сирия, Либия и около Нагорни Карабах. Двамата в известен смисъл си приличат и една от приликите е, че са склонни да си поделят сфери на влияние. Но как да стане това с Украйна?

Украйна наистина е нещо различно от гледна точка на това, че руско нахлуване там би променило значително баланса на силите в Черноморския регион. Това е стратегически въпрос, който има дълбоки корени в историята. В края на краищата Османската империя е водила множество войни с Руската през последните 300 години от съществуването си, включително за контрол върху територии, които сега са в Южна Украйна.

Извън историческия контекст, ако Русия установи контрол над Украйна, това не само ще е голяма неприятност за НАТО, а и Турция ще бъде като обкръжена от Русия. Лостовете на Москва тогава да въздейства на Анкара ще се увеличат драстично. Затова Ердоган много иска тази криза да изчезне, и то бързо.

Турция вероятно, също както през 2014-а, няма да се присъедини към западните санкции срещу Русия. Ще трябва ли в такъв случай да жертва нещо като компенсация?

Според мен Турция няма да се присъедини към санкции на Запада срещу Русия заради Украйна. Анкара може да компенсира обаче с доставката на дронове или резервни части за тях, което би било важен принос към украинската съпротива. Но това са хипотетични сценарии. Защото не знаем какво планират да предприемат руснаците – мащабна офанзива или частично нахлуване.

Турция със сигурност се подготвя за това, че ще трябва да поддържа добри отношения със съюзниците си от НАТО, подкрепяйки украинските сили, но без да ядосва Русия до там, че тя да иска да си отмъсти на Турция в Сирия или в Либия.

Какво ще стане ако НАТО поиска от Анкара по-активно участие в противопоставянето с Русия, ако се стигне до ескалация на военните действия в Украйна?

Във Вашингтон в тази връзка се говори само за подкрепа за украинската отбрана срещу Русия – т.нар. стратегия „Таралеж“, целяща руснаците да се задавят с Украйна образно казано. Турция ще избира дали да участва в такова нещо. Засега няма готов отговор.

Пресилено ли би било да се твърди, че при всички случаи война в Украйна би означавала политически край на Ердоган – заради множеството очаквани странични ефекти от нея?

Трудно е да се каже. Защото може да е ужасно за Турция, но добре дошло за Ердоган от гледна точка на международния му престиж. Защото той ще е вече мирният посредник, а не авторитарният лидер, който е в сговор с Путин.

Без съмнение обаче Турция би пострадала доста от война в Украйна по много параграфи, включително икономически загуби от неминуем спад на броя на туристите и от Русия, и от Украйна. От евентуално намаляване на обема на доставките на газ от Русия в Европа и в Турция. От проблеми с веригата за доставки на стоки и трусове на финансовите пазари, и то в момент, когато турската лира се обезценява стремглаво, а инфлацията наближава 50 процента.

Тази седмица лидерът на „Ислямска държава“ беше ликвидиран в Сирия на хвърлей разстояние от турската граница. Преди около две години и половина пак едва ли не на крачка от Турция беше убит първият главатар на терористите. Турското разузнаване и армията имат сериозна репутация в региона и не само. Анкара контролира зона за безопасност по границата си. И пак – не веднъж, а два пъти излиза, че най-опасните джихадисти оцеляват под носа ѝ. Какво трябва да говори това на света?

Не знам какво показва това на света. Но със сигурност ние трябва да си направим извода, че Съединените щати не координират антитерористичните си операции с Турция. Вместо това кюрдите са участвали в тази конкретна операция и Байдън благодари специално на Отрядите за народна самоотбрана – силите им в Сирия, което несъмнено е неприятно за Ердоган.

Очевидно към момента все още има проблеми с американското доверие към Турция на институционално ниво.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.