Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»„Азербайджанската перачница“ засяга репутацията на България

„Азербайджанската перачница“ засяга репутацията на България

“Казусът „Азербайджанска перачница“ е деликатен, защото засяга репутацията на България”. Това заяви пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

Очаква се правителството да излезе с позиция по скандала, станал известен като „азербайджанска перачница“. В него е замесено името на съпруга на Ирина Бокова Калин Митрев, който е представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие. В разследване на големи европейски медии се твърди, че Митрев е част от схема за изпиране на почти 3 милиарда долара. Самият той обясни, че е бил нает като консултант, но е прекратил тази дейност при постъпването си в банката. Правителството ще проверява на днешното си заседание обвиненията към Митрев.

“Кампанията срещу мен е безсмислена спекулация. Достатъчно сензационна, за да предизвика интерес и вреди на мен и на семейството ми. За мен това е кампания”. Това заяви Калин Митрев по така наречената „Азербайджанска афера“ пред Нова телевизия.
„В журналистическото разследване се споменава български представител. Няма такова нещо. Аз съм бил четири години извън банката и през това време съм вършил консултантска дейност. Нещо, което върша от 1992 година насам”, заяви Митрев.

Той вече е разговарял с финансовия министър, който по-рано заяви намеренията си да поиска обяснение за „българската следа в схемата“. „Дори без да го е поискал, аз съм длъжен да защитя и моето добро име, и името на банката и дори за страната”, заяви Калин Митрев.

В разследването на Азербайджанската схема се поставя под въпрос компетентността на Калин Митрев по мащабен хидротехнически проект, изпълняван от азербайджанска компания. Заради опита си Митрев бил търсен консултант за мащабни инвестиции, разказва той. „Да се поставя под съмнение моята работа и професионалната ми пригодност да я върша, е абсурдно”, допълни Митрев.

Предстоят проверки у нас и в Европа. Ще се търси отговор на въпроса дали действително Азербайджан ползва и плаща на влиятелни личности да „лъскат” имиджа на управляващия страната режим.

Вчера министърът на финансите Владислав Горанов обяви в съобщение до медиите, че ведомството му провежда проверка във връзка с разкритията със заглавие „Азербайджанска перачница“ на Проекта за разследване на корупция и организирана престъпност (OCCRP). „С внимание следим темата и сме притеснени от информацията, разпространена в медиите. Разпоредих проверка по изнесените данни и изисках обяснение от Калин Митрев, представителя на България в Съвета на директорите на ЕБВР. На база на събраната информация, правителството ще вземе отношение по казуса на редовното си заседание в четвъртък“, заяви Горанов.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.