Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Балканите могат да бъдат консолидирани на принципа на заедността, а не на национализма

Балканите могат да бъдат консолидирани на принципа на заедността, а не на национализма

Балканите могат да бъдат консолидирани на принципа на заедността, на толерантността, солидарността по пътя към членството в ЕС. Този модел, който предлага днешното правителство не е моделът за консолидация на Балканите. Балканите не можем да се консолидираме чрез национализми, шовинизми, радикализми. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

В отговор на въпрос каква е позицията им за ролята на България и правителството по време на председателството за консолидацията на Балканите, Карадайъ посочи, че моделът, който днес е в България, не може да бъде модел на Балканите. „Балканският национализъм е малко по-опасен от европейския. Толерирането на националистите и национализмите да са на власт създава голям проблем на Балканите. Този модел няма как да консолидира Балканите”, отбеляза той.

За отношенията ЕС – Турция, Карадайъ подчерта, че позицията им е, че демократичните процеси в Турция трябва да продължат и продължаването на преговорите за членство на Турция е част от демократичните процеси. “Ние като съседна държава на Република Турция считаме, че и балканските страни имаме интерес да сме съсед на една демократична Турция, а защо не и член на ЕС”, каза той.

В отговор на въпрос какво очаква ДПС от ГЕРБ, за да не участва във вота на недоверие срещу правителството, Карадайъ подчерта, че ГЕРБ няма по какъв начин да влияе върху политиката на ДПС. „Това правителство е вредно за нашата страна. Власт, в която участват националисти, вреди на държавата”, заяви той.

Движението за права и свободи е организатор и домакин на конференция на балканските либерали, чиято тема е „Западните Балкани- неразделна част от Обединена Европа“. Карадайъ посочи, че е важно да се обмени опитът на България за мирния преход от тоталитарна система към демокрация с опита на другите балкански страни.

“Дните на национализма са свършили, те нямат бъдеще”, посочи Греъм Уотсън, член на Европейския икономически и социален комитет.

“България и Румъния отговарят на критериите за влизане в Шенген и трябва да бъдат приети без протакане”, смята Ханс ван Баален, председател на партия АЛДЕ. “Същото важи и за Еврозоната, България е готова да влезе в Еврозоната, нека не протакаме повече”, каза той. Според него страните от Западните Балкани трябва да влязат в ЕС.

“Наше задължение като либерали е да упражним натиск за приемане на страните от Западните Балкани в ЕС”, каза Калин Попеску-Таричану, председател на Сената на Румъния.

В конференцията участват лидери на либерални партии от Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора, Румъния, Сърбия и Словения.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.