Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Байдън и Путин доволни от срещата, но различията остават

Байдън и Путин доволни от срещата, но различията остават

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е казал на руския си колега Владимир Путин, че човешките права винаги ще бъдат на масата за преговори с Русия, предаде Ройтерс.

„Как мога аз да бъда президент на САЩ и да не повдигна въпроса за нарушението на човешките права“, каза той. Байдън допълни, че тук не става въпрос да се преследва Русия, когато те (руснаците) нарушават човешките права. „Тук става въпрос за това кои сме ние“, каза Байдън и добави, че човешките права са „част от ДНК-то на нашата страна“. Той добави, че е казал на Путин, че нито един американски президент не може да съхрани доверието на американския народ, ако не защитава демократичните ценности.

Запитан на пресконференцията дали вярва на руския президент Владимир Путин след тяхната среща на върха, Байдън отвърна с типичен израз: „Човек тества пудинга, като го изяжда“, което образно казано ще рече, че нещо може да се оцени, след като бъде изпитано. Байдън добави, че за него е било важно да се срещне лично с Путин. Той каза, че има истинска перспектива за подобряване на отношенията с Русия, предаде Ройтерс.

На пресконференцията Байдън каза още, че според него Путин не се стреми към Студена война със САЩ, предадоха световните агенции.

Той каза също така, че е обяснил на Путин, че някои критични инфраструктури, трябва да бъдат недосегаеми, било то чрез кибернетични или други средства. „Дадох му списък с 16 специфични обекта“, вариращи от енергийния сектор до водоснабдителните системи“, добави той, предаде Франс прес.

Байдън заяви, че е казал на Путин, че двете страни трябва да договорят някои основни правила на играта, към които всички могат да се придържат, предадоха световните агенции.

Президентът на САЩ каза, че на срещата с Путин не имало отправяне на заплахи, а само е имало отстояване на позиции и че двамата са говорили за основни фундаментални неща.

Байдън добави, че е обсъждал въпроса дали Москва ще предприеме действия срещу кибератаки с искане на откуп, насочени срещу САЩ.

Двамата с Путин са обсъждали и международни теми, поясни Байдън. Путин е предложил помощ за гарантиране на сигурността в Афганистан и двамата са дискутирали колко е важно да се попречи в тази страна да се възроди тероризмът, предаде Ройтерс. Путин е предложил помощ и по въпроса с Иран. Двамата президенти са подчертали и колко е важно да не се допусне Иран да се сдобие с ядрено оръжие, предаде ТАСС. Путин и Байдън са обсъдили и Сирия и съхранението и възобновяването на хуманитарните коридори в тази страна, съобщи още Байдън.

Двамата са обсъдили и запазването на стабилността в Арктика и по-нататъшните стъпки в сферата на стратегическата стабилност. „Има сфери от общ интерес, в които ние можем да си сътрудничим“, е отбелязал Байдън и е подчертал, че в частност става дума за стратегическата стабилност.

Байдън е изразил пред Путин и непоклатимия ангажимент на САЩ към сигурността на Украйна, предаде Ройтерс.

Американският президент е повдигнал пред Путин и въпроса, както той каза, за двама погрешка задържани американски граждани в Русия. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.