Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»БЧК преведе допълнително още един милион лева в помощ на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия

БЧК преведе допълнително още един милион лева в помощ на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия

Българският Червен кръст (БЧК) преведе допълнително един милион лева от събраните средства по Националната кампания в помощ на пострадалите от земетресенията, които станаха миналата седмица в Турция и Сирия. Това съобщиха от БЧК.

От тези средства 600 000 лв. са за Турския Червен полумесец, а 400 000 лв. – за Сирийския Арабски Червен полумесец. Общата сума, преведена досега за двете засегнати страни, е 1 810 000 лева.

БЧК отпусна преди дни 5000 швейцарски франка за Сирия от своя Фонд за бедствия, аварии и кризи. На 9 февруари бяха преведени 480 000 лв. за Турция и 320 000 лв. за Сирия, като средствата са от Националната кампания на организацията. Организацията изпраща и първите два тона хуманитарна помощ за пострадалите в Сирия.

Националната кампания в помощ на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия продължава, като по искане на Турция е необходимо набавяне на зимни палатки. Всеки, който желае да подкрепи кампанията, може да го направи и чрез специално разкритата банкова сметка, публикувана на интернет страницата на организацията, онлайн – също през интернет страницата на БЧК, или чрез смс на стойност 1 лв., изпратен на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори.

От БЧК изказват своята дълбока благодарност на хилядите индивидуални и корпоративни дарители за доверието и за оказаната подкрепа.

На 6 февруари 2023 г. в Южна Турция, на границата със Сирия, беше регистрирано първото разрушително земетресение. До момента се съобщава за над 41 хиляди загинали. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.