Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Би Би Си: Китай разделя стотици хиляди деца мюсюлмани от семействата им

Би Би Си: Китай разделя стотици хиляди деца мюсюлмани от семействата им

Китай съзнателно разделя деца мюсюлмани от семействата им в предимно уйгурския регион Синцзян. Така властите опитват да ги отчуждят и от вярата и езика им, изпращайки ги в специални училища.

Това твърди Би Би Си, позовавайки се на ново проучване. Изследването, чрез което британският обществен оператор е събрал данни и „някои от най-всеобхватните доказателства“, е подкрепено с 60 интервюта с членове на семействата, напуснали страната (в Турция, тъй като затегнатият контрол в уйгурската област не позволява да се събират показания на терен).

Информацията следва многобройни съобщения – включително от ООН – според които до един милион уйгури (и други мюсюлмани) се намират в „лагери за превъзпитаване“. Китайската държава разглежда тези центрове като институции за получаване на квалификация и образование за борба с екстремизма.

Според Би Би Си само в едно градче над 400 деца са загубили двама родители заради някаква форма на интерниране – или в лагери, или в затвор. Извършват се формални оценки, за да се прецени дали децата се нуждаят от „централизирана грижа“. Доказателствата на медията говорят за „паралелна кампания за системно откъсване на децата от корените им,“ продължава публикацията.

Когато се изграждаха и лагерите

Поръчаното от медията изследване хвърля светлина върху случващото се на децата. Участвалият в него германски изследовател Адриан Ценц, събирайки информация от публични документи, обрисува безпрецедентна експанзия на училищата в Синцзян.

Нови кампуси и спални помещения, огромен брой постъпващи ученици, нараснала способност на държавата да се грижи целодневно за деца – това са част от тенденциите, съвпаднали изцяло с периода когато се изграждаха лагерите за задържане.

Според данните на Ценц между 2015 и 2018 г. средният дял на увеличението на записванията в предучилищни институции е 8% за цял Китай, 82 на сто в Синцзян и 148% – в районите, където живеят основно уйгури. Само за година през 2017 г. общият брой на деца, записани в децки градини в Синцзян се е увеличил с над милион (смята се, че в Китай те са общо между 11 и 15 млн.).

„Училищата да заемат мястото на родителите“

Построени са нови пансиони за учениците – в един от тях са преместени 2000 деца от съседните райони миналия април. Според правителствената пропаганда тези пансиони ще помогнат да се „поддържат социалната стабилност и мирът“, като „училищата заемат мястото на родителите.“ Според Ценц обаче целта е друга – това е „идеалният контекст за културно препрограмиране на малцинствата“.

За Би Би Си високопоставен служител на пропагандния отдел в Синцзян отрича да се е появила нужда държавата да се грижи за голям брой деца, чиито родители са в лагери. „Ако всички членове са семействата са изпратени на професионално обучение, тогава семейството трябва да има сериозен проблем,“ смее се той. „Не съм виждал такъв случай,“ цитира го медията.

Според Ценц децата са под постоянно наблюдение и в изолация – изследователят се пита дали целта е да се предотвратят опити на част от уйгурите да си приберат децата. Той смята, че събраните от него доказателства говорят за опит на властите в Синцзян да „изгледат ново поколение, откъснато от корените, релегиозните си вярвания и езика си.“ „Вярвам, че доказателствата сочат за нещо, което трябва да наречем културен геноцид.“
Източник: dnevnik.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.