Home»АНАЛИЗИ»Българите – най-добрите приятели на Одрин

Българите – най-добрите приятели на Одрин

Двеста хиляди български граждани посещават Одрин за един месец, а от началото на годината досега два милиона българи са се разходили до турския граничен град. Това заяви директорът на Дирекция „Култура и туризъм – гр. Одрин Ахмет Хаджъоглу и допълни, че „най-добрите приятели на града са българите“, пише на сайта си в. Миллийет, цитирайки Анадолската агенция.

По време на участието си като лектор на конференцията на тема „Развиване на траен международен туризъм и опазване на околната среда“ Ахмет Хаджъоглу е заявил, че има значително увеличение в броя на българските граждани, които посещават град Одрин.
Като изтъква историческите и културни забележителности, географското разположение и кулинарното разнообразие на града, Хаджъоглу подчертава, че след Истанбул и Анталия Одрин се е превърнал в третата най-привлекателна за туристите дестинация в Турция.

По думите на Хаджъоглу градът носи отпечатъка на различни цивилизации, хората са усмихнати, животът в него олицетворява по най-добър начин модела на съвместното съжителство и е на първо място в Турция по брой на историческите обекти със своите регистрирани 1500 забележителности, а в световен мащаб, е втора след Флоренция, където на квадратен метър се падат най-много исторически обекти.

Изтъквайки факта, че Одрин с уверени крачки върви към утвърждаването си като класа в туристическия бранш, Хаджъоглу посочва, че градът е сред най-важните на Балканите и „от съседна България постоянно идва поток от стотици хиляди туристи“.

Ахмет Хаджъоглу отбелязва, че туристическият поток от България към града постоянно подобрява своя рекорд и допълва: „За един месец броят на посетилите Одрин български граждани е двеста хиляди. А за десет месеца от България дойдоха два милиона души, за да посетят града ни. С други думи, българските граждани са най-добрите приятели на Одрин. Същевременно българите са най-добрите ни съседи и най-добрите ни братя. Те имат солиден принос към туризма в Одрин. Като граждани на Одрин ние сме много доволни от интереса, който нашите комшии проявяват към града ни.“

От друга страна, българите, които посещават града, както за пазаруване, така и с туристическа цел, особено в петъците отиват на пазар в „Улус Пазаръ“, по известен като „Пазарът на хайлайфа“ („Sosyete Pazarı“), където се продават на изгодни цени текстилна продукция, козметика, порцеланови изделия, а свободното си време прекарват в разходки из историческите чаршии на града на Мимар Синан.

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.