Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»България отдава почит към жертвите на комунизма

България отдава почит към жертвите на комунизма

Денят на почит към жертвите на комунистическия режим бе отбелязан днес с панихида пред мемориала на жертвите до Националния дворец на културата. На тази дата се навършват 75 години от най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици, наречено „Народен съд“.

За да почетат паметта на загиналите пред мемориалната плоча на жертвите на комунизма се събраха десетки граждани – близки на потърпевшите, както и хора, непримирими с масовото избиване на българи заради различната им политическа позиция, предаде БНР.

В тяхна памет бяха поднесени венци и цветя.

Роднини на попадналите в безкрайния списък на безследно изчезналите сведоха глава пред спомена за тях и изразиха надежда никога повече българи да не се изправят срещу свои сънародници.

На церемонията присъства и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя призова да помним историята и изрази задоволство, че вече учениците в 10-и клас учат за комунистическия режим.

„И днес има хора, и то сравнително млади хора, които мислят, че Народният съд е бил необходим за времето си. Затова е необходимо, даже жизнено важно, на тази дата тук винаги да се събират хора.

Да помнят, да не спират да разясняват. Вечна памет на жертвите“, каза тя в речта си.

Денят за почит на жертвите на комунизма – 1 февруари, се отбелязва в България за 10-а поредна година, след като бе учредена по инициатива на президентите Желю Желев и Петър Стоянов.

И в други градове на страната днес има паметни церемонии.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.