Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Борисов: Ние сме длъжни да нормализираме отношенията между ЕС и Турция

Борисов: Ние сме длъжни да нормализираме отношенията между ЕС и Турция

“Ние сме длъжни 2018 г. да нормализираме и да направим отношенията между ЕС и Турция такива, каквито бяха преди само няколко години”, заяви премиерът Бойко Борисов в изявление след откриването на обновения храм „Св. Стефан“ в Истанбул, предаде БГНЕС.

„Може би за мюфтията, който е с нас и за българските мюсюлмани е било трудно да си представят президентът, премиерът на Турция, Вселенският патриарх и българският патриарх, да сме заедно, не за да спорим и да се мразим, а зад гърба ни да има единственият в света такъв паметник на културата. Такава прекрасна църква, нашата религия да бъде уважавана и всички ние, когато сме в Истанбул да може да запалим по една свещичка, за което благодаря на общината. Когато го виждаме храма, мисля, че няма човек, който да не харесва това културно-историческо наследство“, заяви Борисов. „България от 1 януари е председател на Съвета на ЕС. България винаги се е старала да има перфектни отношения и с християнския, и с мюсюлманския свят. Премиерът каза ясно – бият се християни с християни, християни с мюсюлмани, има тероризъм в най-големите европейски столици. Само заедно може да преборим това, само с пълен обмен на информация. Това са последствията, а причините са, така както съдбата ни е поставила географски, политически да живеем заедно, да живеем в мир, да се съобразяваме с другите и днешният ден е такъв, че целият свят и Балканите ще видят как може християнски и мюсюлмански градове, да са градове за религиозна толерантност“, подчерта премиерът Борисов.

„Всички ние живеем в мир. Солидарен съм с президента Ердоган, че обикновено смесените общности и изселниците се ползват за натиск и конфликт. Ние имаме редкия шанс българските изселници, мюсюлманите в България да са мост на сигурност, да гарантират сигурността на етническата толерантност. Символиката на днешния ден води и символика към Европа“, каза българският министър-председател.

Бойко Борисов подчерта, че Турция е най-големият съсед на ЕС. „Турция е държавата с най-голяма армия в Европа, Турция е голяма държава, ние трябва да направим всичко възможно и за радост, наблюдавах и много внимателно срещите на президента Ердоган с президента Макрон. Ние сме длъжни 2018 г. да нормализираме и да направим отношенията между ЕС и Турция такива, каквито бяха преди само няколко години. Аз съм бил, когато президентът Ердоган идваше в Страсбург, премиерът идваше на европейски съвети. Е, изборите на много места минаха. И бизнес отношенията, и културните отношения, и най-вече сигурността и толерантността, минават през подобряване на отношенията. Въобще не си поставяме, макар, че ние сме велика, малка държава, да играем някакъв съществен принос, но ако може да помогнем в тази посока, ще помогнем, разбира се. Аз съм убеден, че това е пътят“, категоричен бе Борисов.

Турският премиер: Това, на което даваме живот, има послание за толерантност

“Между турския и българския народ има исторически връзки и добросъседски отношения, от векове насам до днес стигат тези човешки и културни взаимоотношения”, каза турският премиер Бинали Йълдъръм.

“Реставрирайки църквата „Св. Стефан” ние я отворихме за нашите граждани – християни и по този начин изпълнихме своя отговорност, идваща от нашите деди. И това е най-добрият пример за толерантността, която датира тук от стотици години насам”, заяви турският министър-председател Бинали Йълдъръм.
“В нашата страна имаме граждани от различни религии и за да могат да изпълняват своята религия в спокойствие, мир и да могат да живеят заедно, Истанбул и нашето правителство полагат всички усилия и това е една от важните ни задачи”, добави Йълдъръм. “Ние издадохме закон, с който направихме възможно да се върнат имотите на религиозните фондации и по този начин 167 фондации получиха 1029 свои имоти. Те възстановиха собствеността си върху тях и този проблем, който идваше от миналото, беше разрешен”, подчерта турският премиер.

“Национализмът и нетърпимостта към чужденците и бежанците, историческите предразсъдъци се увеличават в днешно време. За съжаление се увеличават радикалните виждания. В един такъв период премиерът на Българя, моят скъп приятел Бойко Борисов, участва на тази церемония и заедно с посланието, което ще дадем на целия свят, вярвам, че ще бъде много смислено. Това, на което даваме живот ние тук не е само да дадем живот на едно исторически наследство, а и има философско изражение, има и послание за толерантност. Затова се надявам това послание да бъде добре разбрано”, каза още Йълдъръм.

“Реставрирането на това произведение, откриването му за гражданите е нещо, на което присъства и положи страшно много усилия нашият президент, а и община Истанбул. Благодарение на всички тези усилия днес откриваме това произведение, начело с фирмата, която извърши реставрацията”, добави още турският премиер.

“Между турския и българския народ има исторически връзки и добросъседски отношения, от векове насам до днес стигат тези човешки и културни взаимоотношения. Българските граждани с турски произход имат много голяма роля, която не може да бъде пренебрегната. Турските граждани с български произход имат също много голяма роля за тези взаимоотношения, с приятелския мост, който създават те, нашите взаимоотношения се развиват в положителна посока. Днес ние осъществяваме важно регионално сътрудничество и подкрепа. Турция с решителност проследява целта за членство в ЕС и това е въпрос, който в председателството на България на Европейския съвет ще даде възможност за нови сътрудничества в това отношение и ще ускори този процес, аз вярвам в това. Поздравявам България за председателството на Европейския съвет”, заяви още Йълдъръм. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.