Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Борисов: Нищо хубаво не се случва, когато се говори за въоръжаване

Борисов: Нищо хубаво не се случва, когато се говори за въоръжаване

“Европа е под натиск”, коментира премиерът Бойко Борисов днес по време на дискусия „Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана“. Той отбеляза терористичните атаки и мигрантската вълна.

“Искаме да направим мир на Балканите и мир в Европа, поколенията са забравили какво е война”, заяви премиерът Бойко Борисов. Той посочи, че в държави, които са готови за война, човешкият фактор е пренебрежимо малък.

“В Европа обаче един войник да загине, е трагедия, ние сме най-хуманните и ценим човешкия живот”, посочи той.

Борисов каза, че ако имаме газопроводи и нови ядрени мощности, това най-много пази една държава. “Там, където има петролопроводи и газопроводи, войни няма – където има находища, има, но там, където минават, няма”, коментира премиерът.

“Модернизираме си армията като индустриално сътрудничество, ремонтираме си това, което имаме, и работим да вземем нови”, обобщи премиерът. Той отбеляза, че има огромен умствен потенциал в лицето на институтите и има много български иновации във военната сфера.
“Когато в света се говори за въоръжаване и превъоръжаване, нищо хубаво не е произлязло от това”, заяви Бойко Борисов.

Радев: Сигурността на Европа не може да се оставя в чужди ръце

“Сигурността на Европа не може да се оставя в чужди ръце и трябва да поемем отговорност за собствената си сигурност”. Това заяви президентът Румен Радев в словото си при откриването на конференцията „Заедно в сигурността”, посветена на ролята на България в общата европейска отбрана.

“Вярвам, че дискусията ще се превърне в платформи за бъдещи решения. Общата европейска отбрана съществува дори преди договора на ЕС”, каза Радев. И поясни, че тази позиция се застъпва и в Лисабонския договор. “Идеята за общата европейска отбрана не намери поддръжка и разбиране в ЕС”, продължи Радев. Той изрази събития в подкрепа на тезата си, като цитира случващото се и в Украйна. “ЕС в последните години преживява една дълбока трансформация по отношение на военната си мощ, нужен е един още по-всеобхватен подход, нов импулс за интегриране на Европа. Вече се говори за силна Европа, ние трябва да бъдем гъвкави да отговорим на тези виждания”, посочи Радев. “Европейската отбрана трябва да се превърне във фактор на европейската външна политика. В съвременния свят е така, тези проблеми са свързани с военното строителство на общата европейска отбрана. Казва се: бъдещите европейски сили не могат да заместват НАТО, могат да бъдат допълващи. Има силна фрагментация и на отбранителната индустрия – има 176 основни въоръжения, в САЩ са само 30, в същото е и при производството на танкове. Финансовите загуби от един такъв подход се равняват на между 50 – 100 млрд. долара”, даде пример Радев.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.