Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Бойко Борисов: Нашите отношения с Турция са добросъседски

Бойко Борисов: Нашите отношения с Турция са добросъседски

„Нашите отношения с Турция са добросъседски и много пъти, когато Европа е била много против Ердоган, само аз съм отивал там“. Това каза премиерът Бойко Борисов в отговор на журналистически въпрос какво предприема България и има ли притеснения относно ултиматума на Ердоган, че ще отвори границите за 3,6 милиона бежанци. „Вчера беше влязъл един човек от турската граница, те си го прибраха, днес – нула. Така че докато сме с Каракачанов, няма страшно“, добави той.

По думите му най-важното е ЕС да поддържа споразумението с Турция, такова каквото сме го разписали. „Нашата позиция е ясна и всички я повтарят, наши приятели, защото каквито и мерки да се вземат, ако дойдат 50-100 хиляди на оградата – и армията, и полицията са там. Нито аз, нито Каракачанов ще дадем заповед да се стреля. Ще я съборят и ще минат. Но до този момент натискът върху българската граница е нула, затова ние настояваме споразумението да се спазва“, каза премиерът Борисов.

Според него най-важна е дипломацията в случая и неслучайно натискът в Гърция е „страховит“. Ние с Турция имаме перфектни отношения към момента. И това е още един фактор за спокойствието по нашата граница, заяви Борисов.

Взели сме всички мерки, каза вицепремиерът Каракачанов. И гранична полиция, и армията имат готовност да помагат. Имаме готовност, така че не трябва да се създава психоза в обществото. Държавата си върши работата. Ако се наложи, в рамките на два часа, ще се реагира. До 24 часа над 2000 военнослужещи могат да бъдат на границата. Към този момент няма придвижване, няма движение. На този етап основания за притеснения няма, добави той. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.