Home»ЗДРАВЕ»Британски учени накараха кокошки да снасят лечебни яйца

Британски учени накараха кокошки да снасят лечебни яйца

Изследователи от Единбъргския университет отглеждат кокошки, чиито яйца съдържат два вида човешки протеини, които са в състояние да противодействат на артрит и няколко вида ракови заболявания, предаде Би Би Си.

Яйцата на новите кокошки съдържат човешкия протеин IFNalpha2a, притежаващ мощни антивирусни и противоракови свойства, а също и човешки и свински варианти на протеина с наименования макрофаг-CSF, който планират да използват за създаването на препарат, стимулиращ самостоятелното възстановяване на засегнати тъкани.

Учените успели да „принудят“ кокошките да снасят лечебните яйца с помощта на генно модифициране: в тяхната ДНК бил добавен човешки ген, благодарение на който в организма се произвеждат важни протеини.

И в миналото учени са произвеждали различни видове човешки протеини с помощта на животни – кози, зайци и кокошки. Този път обаче им се удаде да повишат значително съдържанието на протеини в животинските продукти.

„Три яйца съдържат клиничната доза от лекарства“, гласи изявление на изследователите.

Развитието на заболявания в организма често се свързва с недостига на някакъв елемент, например протеин. Такива заболявания могат да се контролират с помощта на лекарства, съдържащи недостигащия елемент.

Лекарства с такива протеини се произвеждат и в промишлени условия, но получаването им от кокоши яйца е между 10 и 100 пъти по-евтино, казват доктор Лиса Херън и единбургската компания Roslin Techmologies, която работи над комерсиализирането на проекта.

По думите на херън модифицираните кокошки живеели в луксозни условия в сравнение с обичайните си посестрими в птицефермите.

Разработването на пълноценен препарат и преодоляването на всички бюрократични бариери ще отнеме между 10 и 20 години. Но учените имат намерение да използват метода си за производството на ветеринарни препарати. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.