Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Броят на заразените с Covid-19 в Турция наближава 100 000

Броят на заразените с Covid-19 в Турция наближава 100 000

Епидемията от коронавирус в Турция е под контрол, заяви здравният министър на страната на пресконференция в Анкара. Броят на новите потвърдени случаи намалява, допълни още той.

В сряда новооткритите заразени в югоизточната ни съседка са малко над 3000, с което общият им брой достигна почти 98 700 души. Почти 2400 души са починали до момента от коронавируса в страната. 117 души загубиха живота си, предаде БНР.

Здравният министър Фахреттин Коджа изтъкна, че излекуваните пациенти са почти 16 500, а броят на интубираните пациенти е сведен до трицифрено число. По думите му, Турция има ниско съотношение на смъртност спрямо броя на заразените.

Хората да отложат масовите събирания по време на Рамазан за следващата година, посъветва здравният министър. Според него ако правилата се спазват, няма да се стигне до втора вълна на заразяване и удължаване на процеса на борбата с вируса.

Фахреттин Коджа определи като новина, насочена срещу Турция, статия на в. „Ню Йорк Таймс“, според която има нараснал брой смъртни случаи тази пролет в Истанбул и това може да е знак, че заразата в Турция е по-широко разпространена. Турският здравен министър изтъкна, че в последните 5 години в Турция всяка година се наблюдава с около 2,9% по-висока смъртност от предишната, както и че тази година заради коронавируса в Истанбул са били погребани много хора, които са починали в града, но по принцип се погребват в родните им места.

Депутатът и заместник-председател на опозиционната Добра партия Айтун Чърай внесе в парламентарен въпрос по темата към здравния министър. По думите на Чърай, 5 от 7 смъртни случая от коронавирус в южната провинция Хатай са били записани като случаи вследствие на „инфекциозно заболяване“. „Колко души в Турция са починали от инфекциозни заболявания или остра пневмония“, запита народният представител.
По-рано от Турския лекарски съюз също поставиха под съмнение данните за смъртността от коронавируса, съобщавани от здравното министерство на страната. В никоя страна общините, които служат на хората като им доставят храна, не са обвинявани, че са терористични организации, заяви кметът на Истанбул Екрем Имамоглу. Изказването му е отговор на обвиненията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че някои общини действат като „паралелна държава“. В реч на 20 април турският лидер сравни действията на опозиционни общини с тези на организацията на Фетуллах Гюлен и ПКК.

Без изрично да споменава Ердоган, Имамоглу реторично посочи, че и общините са държавни органи и допълни, че кметовете са длъжни да осигуряват услуги за всички граждани, независимо те за кого са гласували. По думите му, кметовете всеки ден настояват да работят заедно с държавните органи.

В последните седмици съществува напрежение между централната власт и опозиционни общини, след като вътрешното министерство блокира сметки на общините в Анкара и Истанбул, тъй като не са взели разрешение от министерството за набиране на средства. След това беше направен опит за запечатване на полева болница, изграждана в Адана, както и блокирането на раздаването на хляб в област Мерсин.

Хората в Турция активно пазаруват преди от полунощ в сила да влезе четиридневна забрана за излизане от домовете в 31 големи града. В петък е началото на свещения месец Рамазан.

В Бурса се извиха километрични опашки от автомобили, чиито шофьори отиваха да напълнят планинска вода от чешмите и каптираните извори в планината Улудаг преди забраната за излизане да влезе в сила.

До второ нареждане се забранява влизането и напускането в област Биледжик в северозападна Турция. 220-хилядната област е разположена между областите Бурса, Ескишехир, Сакария и Болу.

Няма точна дата за възстановяване на учебния процес в учебните заведения в Турция, заяви образователният министър Зия Селчук. Той допълни, че ще бъдат следвани указанията на научния съвет за коронавируса към здравното министерство.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.