Home»ЗДРАВЕ»Броят на затлъстелите деца е скочил 10 пъти за 40 години

Броят на затлъстелите деца е скочил 10 пъти за 40 години

Броят на децата, страдащи от затлъстяване в световен мащаб се е увеличил от 11 млн. през 1975 г. – на 124 млн. през 2016 г., т.е. повече от 10 пъти. Това се посочва в доклад, публикуван от Световната здравна организация (СЗО) и Имперския колеж в Лондон.

Авторите на изследването определят като „добра новина“ това, че „между 1975 и 2016 г. недохранването сред децата на пет и повече години са намаляло, а ръстът на затлъстяването в някои региони се е забавило“. „Лошата новина е, че разпространението на затлъстяването сред възрастните (на 20 и повече години) и децата и юношите (5-19 години) се увеличава в други региони на света“, се посочва в доклада. Подчертава се, че „броят на момичетата със затлъстяване е нараснало от 5 милиона през 1975 – на 50 млн. през 2016 г.“. Момчетата, страдащи от прекомерно тегло, също са станали повече – ръстът е от 6 млн. – на 74 млн.

Що се отнася до възрастното население, според данни от експерти, сред тях също се е увеличил броят на пълните – за 4 десетилетия нарастването е от 100 – на 671 млн.

От СЗО призовава държавите да насочат усилията си към намаляване на консумацията на евтини, свръхпреработени, висококалорични храни. Според организацията, също трябва да се води борба за намаляване на времето, което децата прекарват пред телевизионните екрани и компютрите, за насърчаване на физическата активност.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.