Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»БСП напусна парламента, започва подписка за оставката на Главчев

БСП напусна парламента, започва подписка за оставката на Главчев

ПГ на БСП започва подписка и процедура за оставката на председателя на парламента Димитър Главчев, предаде репортер на БГНЕС. В знак на протест цялата парламентарна група на левицата напуска днешното заседание на Народното събрание.

“Днес е лош ден за българската парламентарна демокрация”, заяви на брифинг зам.-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев в присъствието на всички депутати от БСП. „Беше направен безпрецедентен пореден опит от председателя на НС да се налага цензура, да се ограничава възможността българската опозиция да говори, народните представители от БСП да поставят актуалните въпроси“, подчерта Бойчев.

БСП настоява и наказанията, които Главчев наложи днес на Корнелия Нинова и Антон Кутев, да бъдат премахнати. Българската опозиция и нейният глас няма да бъдат запушени. Ние ще продължим да отстояваме свободата и демокрацията в страната ни, категоричен бе Жельо Бойчев.

Главчев изгони Нинова от пленарна зала, заради декларация

Председателят на парламента Димитър Главчев изгони от пленарна зала лидерът на БСП Корнелия Нинова. Нинова бе изгонена за едно пленарно заседание, а колегата й Антон Кутев – за две заседания.

Главчев заяви, че ще отстрани Нинова само за едно заседание, като се позова на това, че оскърбява Народното събрание. След като отстрани лидера на БСП, депутатите от левицата започнаха да скандират „Оставка” по адрес на Главчев.

Във въпросната декларация Корнелия Нинова запита: „Защо позволявате на български министър-председател, който и да е той, тотално да руши институциите“. Тя попита още мнозинството дали разбира какво прави с гласуването и поведението си по предложението на БСП да бъде изслушан министър-председателя.

„Той твърди публично, че в българското Народно събрание има хора, които се занимават с наркотрафик и купуват гласове от затворници и вие оправдавате това. Констатирам и не е наша работа, но моля да се замислите защо заради този човек се подлагате на това самоунижение. Нямате ли достойнство на народни представители, които същият този човек е наричал безделници. Цитирам премиера, който каза, че сме безделници. Не позволявате ли по този начин да бъдат издавани присъди предварително, подобна на тази, която Цветанов произнесе срещу лекарите и България беше осъдена затова и целият български народ плаща за това. Какво е това? Тотално нарушаване на принципите на правовата държава, в която никой няма право да издава присъди, докато българският съд не се произнесе. Защо позволявате на български министър-председател, който и да е той, тотално да руши институциите?“, попита Нинова.

От своя страна Димитър Главчев я прекъсна и заяви няколко пъти, че ще я изгони от зала, като посочи, че категорично Нинова не можела да говори каквото си искате, дори в декларация от името на ПГ.

„Не сте на пленум на БСП. Уважаеми колеги от БСП, заемете си местата. Г-жо Нинова, напуснете залата, не сте на пленум на БСП“, заяви Главчев. В крайна сметка той прекъсна заседанието за 10 минути и свика извънреден председателски съвет.

Преди това парламентът отхвърли искане на БСП премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан относно изказването си „В същото време в парламента продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик, хора, купували гласове и то от затворници, хора, които наричат българите „дебили“. За това предложение, обаче бяха 93 депутати, 101 гласуваха против и двама се въздържаха.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.