Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Бюлетините от чужбина пристигнаха с три самолета в Анкара

Бюлетините от чужбина пристигнаха с три самолета в Анкара

Бюлетините, с които турците в чужбина гласуваха за изборите на 14 май в дипломатическите представителства зад граница, пристигнаха в Анкара, където преброяването им ще започне след приключването на изборния ден тази неделя, предаде БТА, позовавайки се на турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Общо 3 416 098 избиратели бяха регистрирани за вота извън Турция, като за тях бяха разкрити секции в турски представителства на 156 места в 73 държави. Гласуването там приключи на 9 май.

Три самолета на Турските авиолинии, превозващи бюлетините от чужбина, са кацнали на летище Есенбога в турската столица. След приземяването на самолетите запечатаните чували бяха натоварени на камиони, които отпътуваха към конгресен център в Анкара, където сигурността им ще бъде поверена на председателството на избирателната комисия за гласуване в чужбина.

Общо 1 691 531 са гласувалите в дипломатическите представителства зад граница на президентските и парламентарни избори в Турция, сочат официалните данни на Висшата избирателна комисия. Гласуването там започна на 27 април. Турските избиратели все още могат да гласуват на граничните пунктове, където вотът ще продължи до края на изборния ден – 17 ч. на 14 май.

Преброяването на бюлетините от чужбина ще започне едновременно с преброяването на гласовете от Турция след приключването на гласуването тази неделя.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.