Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Чавушоглу: Офанзивата на сирийския режим в Идлиб застрашава мира

Чавушоглу: Офанзивата на сирийския режим в Идлиб застрашава мира

Сирийската правителствена офанзива срещу крепостта на бунтовниците Идлиб създава риск да застраши съвместните усилия на Турция, Русия и Иран за мир преди предстоящите преговори, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от ДПА.

Министерството на външните работи на Турция повика през последните дни посланиците на Русия и Иран, за да се оплаче от нарушение от страна на сирийските правителствени сили на границите на зоната за деескалация в Идлиб.

„Напомнихме им, че те са страните гарантки на (сирийския) режим“, заяви Чавушоглу пред германски журналисти в Анталия.

Турция и Русия заедно с Иран са част от процеса от Астана, политическа инициатива, насочена към намаляване на насилието в Сирия. Москва и Техеран подкрепят сирийското правителство, а Турция подкрепя бунтовниците.

„Режимът наруши примирието, режимът нападна, режимът уби невинни хора“, каза Чавушоглу. „Ако нещата продължат по този начин, процесът от Астана и евентуалният предстоящ процес от Сочи ще бъдат подкопани“, предупреди министърът. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.