Home»АКТУАЛНО»Да обиколиш Европа за 15 евро

Да обиколиш Европа за 15 евро

Не става дума за нова нискотарифна авиокомпания, която предлага суперцени. Срещу входен билет от 15 евро можете да обиколите цяла Европа за няколко часа в парка „Мини-Европа“ в Брюксел.

За около 20-тина минути метрото ви отнася до спирка „Хейзъл“, както се казва и разположеният наблизо стадион. Но за тези, които не залитат само по магията на топката, наблизо са две забележителности на Брюксел – Атомиумът и паркът „Мини-Европа“.

Изглежда все едно, че белгийците са планирали промените, които ще настъпят в Европа в края на 80-те години на миналия век, поради което паркът е открит през 1989 г.

В него има над 350 забележителни архитектурни паметници от страните от ЕС, които са изпълнени в размери 1:25 от оригиналите.

Всъщност друго си е да обикаляш Европа пеша и да докосваш с поглед много уникални сгради и архитектурни паметници, за които или си чел, или си виждал по филми.

България също е представена, след като се присъединява към ЕС през 2007 г. През май 2008 г. тогавашният министър на културата Стефан Данаилов откри официално макета на Рилския манастир в парка „Мини Европа“ в Брюксел. Символът на България е първият православен храм в парка. Той е изработен от нашето ателие специално по изискванията на парка в столицата на Европейския съюз.

В брошурата, която получава всеки посетител, страната ни е описана със своите особености. Например е отбелязано, че кимането с глава вертикално означава „не“, а хоризонталното движение – „да“. По тези жестове ние се отличаваме от цяла Европа, нали? Хвърлянето на Богоявленския кръст в студените води на реки и езера на 6 януари е сред обичаите, които са маркирани. И вероятно отдавна забравения от нас факт, че през Х век. България е била най-голямото царство на Стария континент.

Така изглежда парка „Мини-Европа“ в Брюксел.

Любопитното в парка е, че в голямата си част държавите не са представени от архитектурни паметници от своите столици. Например, докато се „разхождаш“ из Италия, за нула време можеш да се насладиш на Пиза и наклонената й кула, на Сиена, Виченца и Венеция. А търсачите на силни усещания могат да присъстват и на изригването на Везувий…

Тези, които са забравили, че живеят на Стария континент или пък са от други райони на света, не бива да пропускат това, че Европейския съюз се използват повече от 30 000 км. вътрешни водни пътища, а също и това, че в Европа се намират едни от най-големите пристанища в света – като Ротердам, Марсилия, Антверпен. Хамбург. И спокойно може да погледате майсторската „навигация“ по реки и в портове.

И да не се стреснете, докато се разхождате, когато покрай вас профучи влак ТЖВ, свързващ Брюксел с Париж. Което пък ви напомня, че в Евросъюза има около 25 000 км. високоскоростни железопътни линии.

Слънцето огрява блестящите девет сфери на Атомиума, построен за Експо 58 като модел на единична клетка на железен кристал, увеличена 165 милиарда пъти. И разбираш, че ако имаш идеи, можеш да сътвориш нещо реално, което да буди красота в ума и на други хора доста след теб.

Е, после обратно в метрото и към центъра на днешната столица на Европа – Брюксел.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.