Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Демерджиев: Няма данни за засилване на мигрантската вълна след земетресението в Турция и Сирия

Демерджиев: Няма данни за засилване на мигрантската вълна след земетресението в Турция и Сирия

Към момента няма данни, които да ни карат да смятаме, че ни очаква нова мигрантска вълна след земетресението в Турция и Сирия. Създадена е организация и много внимателно следим процесите там. Ако има данни в тази посока, ще реагираме незабавно. Това каза пред журналисти в Бургас служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, предаде БТА. Той посочи, че контролно-пропускателните пунктове, на които се правят проверки за нелегални мигранти в коли, автобуси и товарни автомобили ще останат, защото са полезни и работят.

Демерджиев подчерта, че е овладян мигрантският натиск не само в Бургас, а в цялата страна. По думите му това се оценява включително и от всички партньори навън, по всички форуми се изтъквало и отбелязвало, че България има значителен, много сериозен напредък в това отношение. Министърът заяви, че тези дни у нас ще пристигне представител на Европол, който ще отговаря за каналджийските групи.

„Мисля, че България ще бъде мястото, където ще се създаде организация важаща за цяла Европа – как да бъдат идентифицирани и разбити тези групи. Мисля, че ние се превърнахме в лидери в това отношение и много добре взаимодействаме както с Европол, така и с Фронтекс и това взаимодействие ще продължи“, изтъкна министърът. Пред журналисти той коментира и новия случай на заплашване на съседи от страна на полицейски служител. Демерджиев посочи, че всеки полицай, който си позволи противообществени прояви най-често бива задържан от колегите си.

„Много точно трябва да преценяват кога могат да използват служебния си пистолет. Това в никакъв случай не може да става, когато разговарят със съседи или по друг подобен повод. Така, че много ясно съм предупредил служителите и професионалното ръководство. Да, те могат и трябва да ползват служебното си оръжие, когато са на служба и когато това се налага, за да защитят живота и здравето си или това на другите, но да го използват при уреждане на междусъседски спорове или други подобни, е абсолютно недопустимо и подобно поведение няма да се толерира“, обясни Демерджиев. Той говори и за сигнала за бития осмокласник в Етрополе. Работи се и по този случай. Извършена е незабавна проверка, реагира се веднага.

„Нямаме практиката да се водят дълги производства и проверки, които да траят месеци, с цел да се загуби интерес към случая и да се прикрие. Проверките протичат за дни, резултатите се обявяват публично“, каза Демерджиев и уточни, че много внимателно трябва да се анализират случаите ,защото понякога имало много важни нюанси, които се спестявали при поднасянето на сигнала.

„Такъв беше случаят в Плевен. След като се изгледат внимателно камерите, се вижда че момчето съвсем не е подходило безобидно към ситуацията. Бих казал, че до голяма степен я е провокирало. Проверката разбира се продължава и там. На финала сме“ , каза министърът. По думите обикновено полицаят отвръща, когато е нападнат.

Хората трябва да знаят, че полицаите не са обект на нападение, а напоследък това усещане се загуби, добави Демерджиев. Днес той бе в Бургас за годишния анализ на Областната дирекцията на МВР в града.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.