Home»АНАЛИЗИ»„Дер Щандарт“: Всички искат да влияят на Балканите

„Дер Щандарт“: Всички искат да влияят на Балканите

Австрийският вестник „Дер Щандарт“ съобщи, че Европейският съюз, Русия, Китай, САЩ и Турция използват търговия и политика, за да консолидират влиянието си на Балканите.

В публикацията е обърнато е внимание на това, че Русия не иска Македония да се присъедини към НАТО и следователно се опитва да подкопае историческото споразумение между Гърция и Македония за разрешаване на спора за името.

Припомня се, че македонският премиер Зоран Заев неотдавна съобщи, че гръцки бизнесмени, поддръжници на „руските дела“, се опитват да накарат хората да провокират насилие в Македония.

Виенският вестник допълва, че официални представители на руското посолство в Атина дори се опитаха да спечелят с пари политици, бизнесмени и монаси от Атон, за да действат срещу решаването на спора за името, и припомня, че Атина изгони тези дипломати през юли.

В статията в „Дер Щандарт“ се казва, че анализът на инвестициите и отношенията показва, че страните от Югоизточна Европа отдавна са дълбоко свързани с ЕС, като при това най-силно е политическото влияние на Запада. Доколкото много страни не са в ЕС, Русия се опитва да използва този вакуум, за да повлияе поради геополитическите си интереси.

Директорът на Центъра за Югоизточна Европа в университета в Грац Флориан Бибер заяви пред „Дер Щандарт“, че това е станало възможно поради липсата на ангажираност на ЕС и двусмисленото отношение на Съединените щати. „Русия използва слабостта на другите“, казва Бибер.

Той смята, че руските действия в Гърция свидетелстват за нарастващата нервност на Москва.

„В случай на прилагане на договора между Гърция и Македония и нормализирането на отношенията между Сърбия и Косово, Русия ще загуби важните лостове, и само Босна ще им остане за причиняване на проблеми“, твърди Бибер.

В публикацията се казва, че в Босна и Херцеговина това отдавна пречи и много силно се усеща и излиза с твърдението, че най-добрият васал на Путин на Балканите е президентът на Република Сръбска Милорад Додик, който според този вестник прави всичко, за да предотврати интеграция на Босна и Херцеговина в НАТО или в ЕС.

Но в статията се казва, че в Босна и Херцеговина и турското правителство е активно.

Посочва се, че чрез медиите като „Став“, „Фактор“ и “Анадолската агенция” те провеждат клеветническа кампания срещу поддръжници на проповедника Фетхуллах Гюлен и се припомня, че при последното посещение на турския президент в Сараево през май, Изетбегович заяви, че Ердоган е бил изпратен от „Аллах“.

Статията добавя, че Китай, който е интензивно ангажиран, счита региона за приоритет, който трябва да им позволи да навлязат на западноевропейския пазар. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.