Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Диянет: Изображенията в „Света София“ не пречат на намаза

Диянет: Изображенията в „Света София“ не пречат на намаза

Изображенията в „Света София“ не са пречка за изпълнението на мюсюлманските молитви намаз, обяви Диянет – турската дирекция по религиозните въпроси, предаде частната телевизия НТВ.

Диянет посочва, че по време на мюсюлманските богослужения християнските стенописи, икони и символи може да бъдат закривани чрез потъмняване или със завеси.

Освен това няма никаква пречка през времето, когато няма да служи за мюсюлмански молитви, храмът да бъде отворен за посещения, заяви още Диянет. Необходимо е обаче поведението на посетителите да отговаря на порядките в една джамия и на величието на храма, обръща внимание Дирекцията по религиозните въпроси.

Диянет пояснява, че помества тези свои заключения във връзка с въпроси, изникващи пред обществеността след решението за отваряне на „Света София“ като джамия. Темата е била обсъдена на заседание на Висшия съвет по религиозните въпроси, допълва Диянет в каченото на сайта си изявление. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.