Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Доц. Александрова: Настоящите будители са младите, които работят със сърце за България

Доц. Александрова: Настоящите будители са младите, които работят със сърце за България

Имаме млади хора, които работят със сърце за България и те са съвременните будители. Това каза директорът на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” доц. д-р Красимира Александрова. На 1 ноември честваме Деня на народните будители. За първи път Денят на народните будители – 1 ноември, е отпразнуван в Пловдив през 1909 година. Дотогава, на тази дата се е празнувал денят на Свети Иван Рилски (по стар стил). През 1922 година Народното събрание обявява този ден за празник на всички „заслужили българи“, както са се изразявали тогава.

Доц. Александрова заяви, че българите са единствената нация, която има два толкова откроени празника на духовността. Първият е 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на славянската писменост и българската култура, а вторият – 1 ноември, Денят на народните будителите.

„Уникални празници, в които ние изразяваме своето преклонение пред духовността, пред хората на духа. Не само в сферата на културата, но и хората, които имат отношение към нашата нация, към нашето съществуване, към това да я има България”, каза тя.

Според доц. Александрова като че ли не е толкова важно да назовем имена. „Ежедневно се срещам с хора и за радост с млади хора, които мога да определя като будители. В интернет попаднах на едни интересни текстове, които са подготвени от ученици от 7 до 10 клас. Те определят виждането си за това що е будител в нашето съвремие, в нашите нови измерения, и наистина има много впечатляващи техни мисли. Някои казват: вече няма толкова известни личности, колкото е имало преди, днес не можем да назовем, нямаме Ботев, Левски, Раковски, Каравелов, Паисий… И още много бих изреждала. По-важното е, че имаме млади хора, които работят със сърцето си за България и за мен това са съвременните будители, настоящите”, категорична е доц. Александрова.

Зависи от човека, зависи от неговия интелект, така директорът на Национална библиотека отговаря на въпроса дали днес българинът уважава хората на духа. „Не мога да правя обобщения за всички, но много дълбоко се надявам, че се оценява трудът на хората, които работят за духа, и в частност, разбира се, визирам и хората, които работят в областта на културата, включително библиотекарите, често позабравяни, но все по-активно присъстващи в общественото пространство и заявяващи позиции”, заяви тя.

Доц. Александрова е категорична, че това е нещото, което е необходимо. „На практика ние всички работим, отдаваме се на определена професия, но когато това го правим с душата си, когато го правим със сърцето си, то при всички случаи се усеща, особено в сферата на културата, когато традиционно и ритуално сме свикнали да казваме: Да, при нас е много трудно, но ние продължаваме да работим с възрожденски дух. Правим го, безспорно, но мисля, че е време да застанем на фокус и да бъдем оценени подобаващо с всичките усилия, които полагаме, защото тази държава има нужда от нас и обществото също се нуждае от нас”, заявява Красимира Александрова.

Тя споделя, че през настоящата седмица, когато се отбелязва Денят на будителите, Националната библиотека посреща изключително много групи, водени от учители. „И тези учители искат да влязат не къде да е, а в Националната библиотека. И децата да разгледат, да се докоснат, да се запознаят, да видят „Рибния буквар”, да видят преписа на Паисиевата история. Същото се случва и с по-големите ученици. Като че ли тази седмица всички решиха да идват групово в Националната библиотека. И, разбира се, това много ни радва, защото е едно може би индиректно признание за това, че ние сме сред хората, които могат да бъдат определени като съвременни будители”, споделя доц. Александрова.

А през седмицата, в която отбелязваме 1 ноември, тук са подготвили програма. Тя започна още във вторник с откриване на изложба „Народни будители в изкуството” с документи, съхранявани в библиотеката. Интересен тематичен разрез, който дава полезна и интересна информация. Имаше и премиера на новата книга на Веселина Седларска. Днес, наред с традиционното полагане на цветя пред паметника на Паисий, ще бъде открита и XV национална научна конференция с международно участие „Обществото на знанието и хуманизма на XXI век”. В четвъртък е представянето на книгата “Йордан Анастасов и Македонското освободително движение” със съставител Цочо Билярски. А като своеобразен реверанс към още едни будители и във връзка с Нощта на театрите в Националната библиотека ще има две представления на авторски моноспектакъл на Ованес Торосян и то в пространството между читални 4 и 5. Началото е в 15 и 17 часа. Вече е подредена и изложбата “Нощни персонажи” на фотографката Диана Флорентин, също част от Нощта на театрите. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.