Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»ДПА: Германия продължава да продава оръжия на Турция

ДПА: Германия продължава да продава оръжия на Турция

Германия продължава да продава оръжия за милиони евро на Турция на фона на противоречащата операция на Анкара срещу кюрдските милиции в Северна Сирия, съобщава ДПА.

През първите 40 дни от началото на турската операция „Маслинова клонка“ Берлин е одобрил 20 разрешителни за продажбата на оръжие на стойност 4,4 милиона евро. Тази цифра е по-голяма, отколкото за същия период на миналата година. Тогава са издадени 14 лиценза на стойност 3,6 милиона евро.

Данните бяха представени от германското министерство на икономиката в отговор на парламентарен въпрос.

Бившият външен министър Зигмар Габриел, който преди дни беше заменен от министъра на правосъдието Хайко Маас, обеща, че износът на оръжие за Турция ще бъде напълно спрян заради операцията в Сирия.

Последната турска офанзива срещу населения с кюрди анклав Африн е прогонила над 30 000 души за 24 часа.

Операцията „Маслинова клонка“ започна на 20 януари. В района на Африн живеят около 1,5 милиона кюрди и бежанци от други области на Сирия. Турция смята кюрдските организации за терористични. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.