Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Държавните и правителствените лидери на 27-те призоваха за солидарност, за да се излезе от кризата с коронавируса

Държавните и правителствените лидери на 27-те призоваха за солидарност, за да се излезе от кризата с коронавируса

Държавните и правителствените лидери на 27-те членки заедно с ръководителите на трите институции на ЕС призоваха за солидарност, за да излязат страните по-силни от кризата с новия коронавирус. Те оправиха апела си във видео, публикувано в Туитър по случай Деня на Европа.

Празникът се отбелязва скромно заради карантинните мерки. На видеото, което продължава шест минути, европейските ръководители заедно отправят оптимистично послание, предаде Франс прес.

Целта ни е Европа да излезе по-силна от пандемията и от кризата с Ковид-19, заявява германският канцлер Ангела Меркел, чиято страна ще поеме ротационното председателство на ЕС през юли.

„Не се страхувайте да откривате нещо ново, да се обедините, да мислите и да действате за бъдещето. Именно от този европейски дух се нуждаем и днес“, заяви френският президент Еманюел Макрон.

Президентът на Европарламента Давид Сасоли призовава правителствата и институциите да бъдат смели и амбициозни. Това е единственият начин да се запази доверието на нашите граждани, каза той. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.