Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Двама министри показаха ремонтирания за 45 млн. лв. НДК

Двама министри показаха ремонтирания за 45 млн. лв. НДК

Министърът на културата Боил Банов и Лиляна Павлова – министър за Българското председателство показаха пред медиите ремонтираните зали на НДК, в които ще се провеждат събитията и срещите от календара на Българското председателство.

Броени дни преди старта на председателството обиколката започна от Вход А6, който ще е официалният на всички ВИП-делегати. След като се влезе в него има брандирана, т. нар. „хенд шейк стена“, каза министър Палова и разясни, че първото посрещане и ръкостискане ще се случва именно от тук. Първият „хенд шейк“ беше между двамата министри.

270 са общо събитията в календара в България, от които около 32 са на най-високо ниво, които ще се провеждат в Зала 3.

Финално ремонтът по думите на министъра на културата излязъл 45 млн. лв. „Наложи ни се да стигнат“, каза Боил Банов и добави, че е доволен от качеството на ремонта. „Тази сграда по принцип навсякъде би трябвало да се затвори и да се отвори, когато се направи. Разбирате, че с оглед на спецификата на НДК тук дейностите не са спирали“, заяви Банов и добави, че от септември тук тече пълноценно културна дейност. Той отбеляза, че на две места вече се появили течове, които се отстраняват моментално. Примерно течът от „онзи ден“ е свързан с места, които „не са подлежали на ремонта, но сега е оправено“. „Това е част от изпитателния срок. Всеки ремонт в крайна сметка тръгва да функционира и има някакви моменти и детайли, които се изчистват“, обясни той. Според него всичко можело да бъде „абсолютно перфектно, ако бяхме затворили НДК“, но се преценило, че това „просто би било абсурдно“.

12 млн. лв. са дадени за системата за сигурност. „Повече трябваше да струва, намалена е на 12 млн. Това е минимумът, но системата за сигурност е една от най-сериозните в Европа такава. Надали има друга подобна система за сигурност с такива гаранции както тук“, каза Банов. По думите на министъра това, което остава да се направи, е свързано най-вече с почистване. „Общо взето всичко е свързано с чистене“, посочи той и отново подчерта, че дейността не е спирала и в момента в НДК продължават да се случват събития. Чистенето ще се прави по празниците например. „Има една специфика, големият ключ беше да не спира дейността“, подчерта той.
„Искам да ви кажа, че няма по-добро място в момента в Европа, включително с тези произведения на изкуството, след реновирането им, след реставрацията им, почистването – основно, обектът представлява нещо уникално“, заяви Банов.

Обиколката премина в залата, където ще бъде пресцентърът. В залите 7, 8 и 9 ще се провеждат всички съпътстващи събития, конференции и работни срещи от календара на председателството. 270 са общо събитията в календара в България, от които около 32 са на най-високо ниво, които ще се провеждат в Зала 3. За нея министърът на културата каза, че е „уникална за Европа в момента, няма аналог“. „Това е гордостта в момента на НДК“, подчерта Банов и допълни, че сърцето на председателството ще бъде тук.

„Залата наистина е уникална, защото е оборудвана с най-модерно високотехнологично оборудване както от гледна точка на осветление, звук, светлина“, каза Лиляна Павлова и посочи и ремонтираните кабини, които да отговарят на всички изисквания на стандартите на ГД „Преводи“ на ЕК. „Включително с обезшумяване на столовете, на масите в кабините, за да не предизвикат дискомфорт по време на превод“, заяви тя.

Първата официална среща на най-високо равнище по време на председателството се очаква да бъде на 11 и 12 януари 2018 г. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.