Home»СВЕТОВЕН ОБЗОл Турция арестуваха двама журналисти от опозиционни медии

В Турция арестуваха двама журналисти от опозиционни медии

Двама опозиционни журналисти са били задържани тази сутрин в Анкара, обвинението срещу един от тях е във военен шпионаж.

Кореспондентът на „ТЕЛЕ 1“ в Анкара Исмаил Дюкел е бил задържан тази сутрин, причината за ареста му засега не е известна. Прокуратурата е постановила задържането му за 4 денонощия, предаде БНР.

Срещу директора на новините в анкарския офис на опозиционната медия „Ода ТВ“ г-жа Мюйессер Йълдъз са били повдигнати обвинения във военен шпионаж. Заедно с нея са били задържани и други трима души. На 19 май вътрешният министър Сюлейман Сойлу нарече журналистката „обичаща ПКК“.

Тя поиска той да докаже думите си и попита реторично на коя врата да почука за сигурността на живота си, щом е била взета на мушка от вътрешния министър.

На 6 март бяха задържани други трима журналисти от „Ода ТВ“, сред които програмният директор Баръш Пехливан и ръководителят на новините на канала Баръш Теркоглу, който е автор на нашумяла книга, в която проследява влиянието на различни ислямски религиозни братства в турската политика и държавна администрация. От задържането им досега те се намират в предварителен арест.

Журналистите бяха обвинени в издаване на държавна тайна във връзка с излъчването на 3 март на кадри от погребение на служител на турското разузнаване, загинал в Либия.

В материала не беше съобщена фамилията му и мястото на погребението, въпреки че се виждат местни политици и венци. Имената и чиновете на двама турски разузнавачи, загинали в Либия, бяха съобщени в Меджлиса на 26 февруари от депутата от опозиционната Добра партия Юмит Йоздаг в негова реч, в която критикуваше намесата на страната зад граница.

Впоследствие беше започнато разследване и срещу Йоздаг и в Меджлиса беше внесено искане за сваляне на имунитета му.

Междувременно турската прокуратура издаде заповеди за арест на общо поне 107 души, повечето бивши и действащи служители на силите за сигурност, по обвинения за връзки с движението на проповедника Фетуллах Гюлен.

Прокуратурата в западната провинция Балъкесир издаде заповеди за задържане на 74 бивши полицейски служители, които са били уволнени по-рано заради подозрения за връзки с движението на проповедника Фетуллах Гюлен, сочено от властите в Анкара за организатор на опита за преврат през 2016 г.

Заповеди за арест на 33 души бяха издадени междувременно и в южната област Газиантеп, включително и за 24 действащи служители на силите за сигурност.

Миналата седмица пък бяха издадени заповеди за арест на 123 души по подозрения за връзки с движението на живеещия в изгнание духовник, от които 103 – военни на действителна служба.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.