Home»ИКОНОМИКА»Две агенции понижиха кредитния рейтинг на Турция и предупредиха за инфлация

Две агенции понижиха кредитния рейтинг на Турция и предупредиха за инфлация

Агенция „Мудис“ понижи кредитния рейтинг на Турция до равнище Ba3 (латински букви) и заяви, че условията там може да подхранят инфлация, предаде ДПА, пише БТА.

„Основният двигател за днешното понижение е продължаващото отслабване на публичните институции в Турция и свързаното (с това) намаляване на предсказуемостта в правенето на турската политика“, посочва рейтинговата агенция.

„Мудис“ изтъква безпокойства за независимостта на турската централна банка – която не повиши лихвените проценти – и липса на прозрачност, що се отнася до плановете на Анкара за справяне с неотдавнашните финансови трусове.

Условията „вероятно ще подхранят още повече инфлацията“ и има увеличаващ се риск за платежния баланс.

„Стандард енд Пуърс“ предупреди за рецесия и инфлация от 22%

Агенцията „Стандард енд Пуърс“ понижи кредитния рейтинг на Турция до равнище В+ (латинска буква) и предрече, че отслабването на лирата ще направи така, че икономиката да се свие догодина, предаде ДПА.

„Значителното отслабване на лирата има отрицателни фискални измерения и в същото време подлага на напрежение корпоративните баланси и поставя под още по-голям натиск местните банки“, посочва рейтинговата агенция.

„Прогнозираме рецесия догодина. През следващите четири месеца инфлацията ще достигне пик от 22 процента, след което до средата на 2019 г. ще спадне до под 20 процента“, заявява тя. Рейтинговата агенция добавя, че разглежда политиката за реакция на турското правителство като „ограничена“.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.