Home»АНАЛИЗИ»Джамия в Истанбул превърната в супермаркет за нуждаещи се

Джамия в Истанбул превърната в супермаркет за нуждаещи се

Но те не се продават. Вместо това те са предназначени за нуждаещите се, силно засегнати от пандемията на коронавирус.

Надпис на прозореца на джамията моли всеки, който може да остави нещо, и казва, че нуждаещите се съответно могат да вземат нещо.

На Абдулсамет Чакър, 33-годишен, имам на джамията Дедеман в квартал Сариер, му дошла идеята да достигне до бедните чрез мястото на поклонение, след като Турция прекрати масовите молитви в джамиите, докато рискът от епидемия не премине.

Официалният брой на починалите в Турция от вируса досега е 2259, след като във вторник бяха отчетени още 119 смъртни случая, а големите градове, включително Истанбул, ще бъдат затворени за четири дни от четвъртък.

“След спирането на масовите молитви имах идея да възродя джамията си, като събирам успели хора с нуждаещите се”, каза Чакър пред AФП вътре в джамията, където на пода бяха струпани торби с храна и санитарни пособия.

Младият имам, който взема продуктите от пода и ги поставя на рафтовете на входа, каза, че е вдъхновен от дарителската култура през османския период, наречена „благотворителен камък“ – малък каменен стълб, издигнат на определени места в града, за да свързва богати хора с бедните.

Тежка ситуация

В тази османска система, която има за цел да даде благотворителност по достоен начин, без да обижда нуждаещите се, хората със средства ще оставят каквото искат в кухина на върха на благотворителния камък.

След това онези, които се нуждаят, ще вземат необходимото количество, а останалото оставят на други като тях.

“След пандемията на коронавирус ние мислихме какво можем да направим, за да помогнем на нашите братя в нужда”, каза Чакър, който вече помагал на бедните в неговия квартал преди избухването на пандемията.

“С вдъхновението от културата на благотворителния камък на нашите предци решихме да напълним стелажите в нашата джамия с помощите от нашите братя със средства”, добави той.

Чакър е окачил списък на стената на джамията, където гражданите, които се нуждаят от помощ, написват своите имена и телефонни номера.

По-късно имамът изпраща списъка до местните власти, които проверяват дали тези хора наистина се нуждаят, а след това екипът му изпраща съобщение, че могат да посетят джамията и да получат всичко необходимо: максимум осем предмета.

“Наистина съм в крайна нужда. Съпругът ми не работи. Почиствах къщи, но поради вируса вече не се обаждат”, каза 50-годишната Гюлесер Очак пред AФП.

“Писах името си в списъка преди. Получих съобщение днес да взема помощ”, каза тя. “Ние сме в трудна ситуация.”

Без пари

Джамията предоставя услугите от две седмици и достига до 120 души в нужда на ден. Списъкът включва над 900 души.

Максимум двама души, носещи маски и ръкавици, влизат в джамията и вземат това, което им трябва, а други чакат навън, заставайки на няколко крачки един от друг.

“Ние извършваме услугите през деня. Обаждаме се на 15 души за всеки половин час, така че да уважаваме социалното дистанциране и да не причиняваме големи опашки”, каза имамът.

“Правим всичко възможно да помогнем на сестрите и братята си по най-добрия възможен начин, без да ги обиждаме”, добави той.

Джамията не приема парични дарения и вместо това получава пакети за помощ.

“Производителите също даряват. Мелничар носи брашно, хлебопекарят носи хляб, дистрибуторът на вода носи вода”, каза Какир.

Рафтовете на джамията са пълни с продукти, изпратени от цяла Турция и дори от чужбина.

“Всеки прави всичко възможно, за да помогне на хората в нужда. Например брат, който живее във Франция, правеше онлайн пазаруване и насочи помощта към нашата джамия”, каза той.

“Това, което прави джамията, наистина е много добро за нас. Рамадан идва”, каза 29-годишната Дуйгу Кесимоглу, имайки предвид мюсюлманския пост, започващ тази седмица.

“За съжаление съм безработна. Не ни наемат заради коронавируса. Без работа, без пари. Тази помощ е много, много добра”, каза тя.

Източник: БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.