Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Един професор ще прекара трети рожден ден в турски затвор

Един професор ще прекара трети рожден ден в турски затвор

Публикуваха първа снимка от затвора на проф. Мюмтазер Тюркьоне, арестуван и вкаран зад решетките след неуспешният опит за преврат на 15 юли 2016 г. Дъщерята на проф. Тюркьоне Съла Тюркьоне пусна в Туитър снимка на баща си от затвора, където се виждат двамата.

В поста Съла Тюркьоне написа следното: „След 4 дена баща ми ще „отпразнува“ трети рожден ден в затвора. А това е снимка за спомен, предоставяна ни от затвора, след две години прекарани зад решетките.“

62-годишният проф. Мюмтазер Тюркьоне бе сред хилядите вкарани от режима на Ердоган в затвора след неуспешният опит за преврат в Турция. Бившият коломнист, на закритият от Ердоган в. „Заман“, проф. Тюркьоне е един от водещите политолози на страната.

Заради публикувани негови статии във в. „Заман“ проф. Мюмтазер Тюркьоне бе осъден на 6 юли 2018 г. на 10 години и 6 месеца затвор. Обвинението срещу професора е, че е член на „въоръжена терористична организация“. Той бе оставен зад решетките въпреки, че една част от журналистите, които получиха подобни присъди, бяха освободени. Той прекарва присъдата, издадена от режима на Ердоган, в затвора „Силиври“, в покрайнините на Истанбул.

Срещу проф. Мюмтазер Тюркьоне се водят и множество дела за „обида на президента“ Реджеп Тайип Ердоган.

Тюркьоне е познат, като един от противниците на военните преврати.

След военния преврат през 1980 г. прекарва две години в затвора „Мамак“ в Анкара. С обвинение за опит да свали „конституционния ред“ в Турция е съден от превратаджиите, но в последствие оневинен. По неговите думи, тогава от близо е разбрал, какво означават военните преврати, в следствие на което изгражда своя позиция срещу превратите.

obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.