Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»EIU: България е по-демократична от най-голямата демокрация в света

EIU: България е по-демократична от най-голямата демокрация в света

България и Гърция са най-демократичните страни на Балканите, сочи Световният индекс на демокрацията 2020.

В класацията, съставена от “Икономист интелиджънс юнит” (EIU), се подчертава, че „2020 г. е много лоша година за световната демокрация“.

Нашата страна е на 52 място с 6,71 точки като изпреварва далеч всички свои съседи, включително Румъния, която е на цели 10 позиции след нас.

Оценката за работата на българското правителство е 5.71, която е по-висока, отколкото оценката за работата на съседните правителства: Румъния, Сърбия и Албания с 5.36. Участието на българите в политическия живот е оценено с 7.22, което е доста висока оценка. По отношение на избирателния процес ние сме на едно ниво с Полша – 9.17.

Въпреки това ние попадаме в категорията на така наречените „дефектни демокрации“. Между впрочем ние сме с едно място преди най-голямата демокрация в света Индия, която е 53. За сравнение Хърватия е на 59 място, което дели с Гана.

Освен балканските ни съседи в категорията „дефектни демокрации“ са и всички бивши комунистически държави в Централна и Източна Европа, като Полша, Унгария и дори Чехия, която е единствената страна в региона, която е познала класическата демокрация и пазарна икономика през последните 100 години. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.