Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»ЕК: Преходът към безвизов режим между ЕС и Турция може скоро да се осъществи

ЕК: Преходът към безвизов режим между ЕС и Турция може скоро да се осъществи

“Преходът към безвизов режим между Европейския съюз и Турция може скоро да се осъществи”. Това заяви еврокомисарят по миграцията, вътрешните дела и гражданството Димитрис Аврамопулос по време на форум в Истанбул.

„Ние с Турция работим по постигането на общите ни цели и искаме в скоро време да предоставим на нейните граждани възможността за безвизово пътуване с биометрични паспорти. Аз съм отговорен за тази работа и ние вече се намираме на финалния етап от регулирането на този въпрос“, каза еврокомисарят. Той посочи още, че Брюксел и Анкара работят в тясно сътрудничество и се стараят да вземат предвид нуждите на всички страни.

Въвеждането на безвизов режим за краткосрочни пътувания на турски граждани в ЕС е едно от условията между Брюксел и Анкара за ограничаване на миграционните потоци към Европа, който беше сключен през март 2016 г. в него беше посочено, че след изпълнението на определени условия от страна на Турция ще бъдат премахнати визите.

До визова либерализация обаче така и не се стигна, тъй като Турция отказа да направи промени в законодателството си за борба с тероризма, което според ЕС е предпоставка за неправомерните арести на журналисти и други общественици. В отговор Турция заплаши, че ако не отпаднат визите ще излезе от мигрантското споразумение. ТАСС/БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.