Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»EK призова Турция за диалог относно Източното Средиземноморие

EK призова Турция за диалог относно Източното Средиземноморие

В понеделник Европейската комисия призова за диалог с Турция и поиска Анкара да се въздържа от едностранни стъпки, които подклаждат напрежението в Източното Средиземноморие, предаде Ройтерс.

Говорител на ЕК заяви на брифинг, че ако диалогът не даде плодове, Европейският съюз е готов да премине към въвеждането на санкции.

Комисията отбеляза, че е необходимо ненасилствено решение, тъй като резултатът от спора между Гърция и Турция може да засегне целия ЕС.

Изявлението е факт, след като през миналата седмица 27-те външни министри на ЕС обсъдиха напрежението между членовете на блока Гърция и Кипър с Турция, която пък е съюзник в рамките на НАТО.

Високопоставен дипломат на ЕС посочи пред Ройтерс след края на тази среща: „Освен тояга (заплахи със санкции), ще има и моркови, за да накараме Анкара да се заеме сериозно с диалога“.

„Тези моркови могат да постигнат напредък по отношение на нов митнически съюз и повече пари за бежанската програма“, посочи европейският дипломат, пожелал анонимност.

Върховният представител на ЕС за външните работи Жозеп Борел пък отбеляза тогава, че Европейският съюз обмисля да наложи санкции срещу Анкара, тъй като Турция настоява да продължи с проучването на нефт и газ в териториалните води на Гърция.

Турция подчерта от своя страна, че възнамерява да защити суверенитета си „независимо от всичко“. БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.