Home»КУЛТУРА»Елиф Шафак ще открие литературния фестивал в Берлин

Елиф Шафак ще открие литературния фестивал в Берлин

Известната турска писателка Елиф Шафак ще открие 17-ият Международен литературен фестивал в Берлин, Германия. Фестивалът ще бъде открит с лекция на Шафак на 6 септември и ще продължи до 16 септември.

Тази година богатата програма включва 200 писатели от 40 страни, илюстратори и учени. Сред писателите се открояват имената на Арундати Рой, която ще представи новия си роман „The Ministry of Utmost Happiness“ – появяващ се на литературната сцена след 20 години затишие. Както и известната авторка на криминални романи Дона Леон. Френската писателка Ясмина Реза ще закрие берлинския фестивал с представянето на своята нова книга „Babylon”.

Според информация на „DW Türkçe“ в над 100 прояви писатели ще представят своите нови творби и ще дискутират по актуални теми.

В подкрепа на писателите и журналистите в Турция

Според информация на организаторите откриването на берлинския международен литературен фестивал на 6 септември ще направи Елиф Шафак. Същият ден в рамките на фестивала ще бъде открита и инсталация, която носи името на творбата на турската писателка Аслъ Ердоган „Вече и тишината не е твоя“ и включва преводи на немски от книгата. Инсталацията е в чест на подложените на натиск в Турция писатели и журналисти. Инсталацията ще вкючва и параграфи от статиите на арестувания в Истанбул кореспондентът на германския в. „Ди велт“ Дениз Юджел.

Сред основните теми, които ще дискутират писатели, журналисти и учени са: „Демокрация и свобода, с фокус върху причините за политически грешки през последните 30 години“, „Морета и океани, в контекста на климатичните промени” и други.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.