Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»ЕП обсъжда върховенството на закона и корупцията в България

ЕП обсъжда върховенството на закона и корупцията в България

В Европарламента днес предстои сесия, на която ще бъде обсъдено върховенството на закона в България.

В същото време пред централния вход на ЕП в Брюксел, група българи, сред които проф. Велислав Минеков от “Отровното трио”, ще дадат подробности за състоянието на върховенството на закона и корупцията в България, погазването на демокрацията, правовия ред и медийната свобода, както и за злоупотребите с европейски фондове.

„Възнамерявам да извърша някои предателства не към родината, а по отношение на управляващата ни мафия. Сега ще видите на какво съм способен”, подчерта проф. Минеков преди да замине за Брюксел.

На 30 септември Европейската комисия представи пред депутатите от Европейския парламент доклад за състоянието на върховенството на закона в държавите-членки на Евросъюза.

В него бе уточнено, че понятието „върховенство на закона” предполага прозрачен, отчетен, демократичен и плуралистичен процес за приемане на закони; правна сигурност; забрана на произволното им прилагане от страна на изпълнителната власт, ефективна съдебна защита от независими и безпристрастни съдилища, ефективен съдебен контрол, включително зачитане на основните права; разделение на властите; и равенство пред закона.

Подчертава се още, че тези принципи са признати от Европейския съд и Европейския съд по правата на човека и спазването на върховенството на закона е от съществено значение за доверието на гражданите и бизнеса към обществените институции, а ключовите му принципи се ползват с подкрепата на гражданите в държавите-членки на ЕС.

България бе спомената на няколко места в доклада, като се посочва, че там има проблеми – в частта за правосъдната система, борбата с корупцията и медийната свобода. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.