Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган: Ако не се постигне примирие, хаосът в Либия ще обхване целия средиземноморски регион

Ердоган: Ако не се постигне примирие, хаосът в Либия ще обхване целия средиземноморски регион

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган участва в откриването на новите сгради на Турско-германския университет заедно с германската канцлерка Ангела Меркел, която е на еднодневно посещение в Истанбул. По време на откриването Меркел призова за свобода в науката.

По време на изказването си турският президент засегна темата за Либия и Сирия, като заяви, че ако не се постигне примирие, хаосът в Либия ще обхване целия средиземноморски регион. Според него, процесът за мирно решаване на проблема трябва да се ускори, за да не укрепват терористични организации като ИДИЛ и Ал Кайда. Ердоган призова международната общност „да не повтаря грешката, която е допуснала в Сирия“ и добави: „Ние решително ще подкрепяме, както и на Берлинската конференция, всички стъпки, насочени към мира, разрешаването на проблемите, спирането на кръвопролитията и сълзите.“

Ердоган подчерта, че мирният план за Либия от 55 точки, приет в Берлин е много важна стъпка. „Но успехът на този план зависи от неговото прилагане на практика. Особено е важно да се упражни натиск върху превратаджията Хафтар и неговите поддръжници“, отбеляза турският президент.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.