Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган: Членството на Турция в ЕС е необходимо за бъдещето на Европа

Ердоган: Членството на Турция в ЕС е необходимо за бъдещето на Европа

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова ЕС да се съсредоточи върху общия знаменател между Брюксел и Анкара, а не върху различията, и изтъкна, че пълноправно членство на Турция в ЕС е необходимост за бъдещето на съюза, предаде в. „Хюриет дейли нюз“, цитиран от БТА.

„От полза и за двете страни в един все по-сложен свят е да се съсредточим върху общите ни знаменатели, а не върху различията, и върху основните ценности, които подкрепяме, а не върху конфликтите на интереси, и да подобрим отношенията между Турция и ЕС във всички области“, посочи Ердоган в писмено послание по случай 9 май – Деня на Европа.

„Процесът към пълноправно членство на Турция в ЕС, който Анкара поддържа „търпеливо и решително въпреки всички видове пречки“, трябва да бъде стимулиран с конструктивен подход“, каза президентът. „Това е задължителна необходимост от гледна точка на собствените планове на ЕС за бъдещето, репутацията и надеждността му“, добави турският лидер.

Той припомни, че обявяването на Декларацията на Шуман, която полага основите на европейската интеграция, се чества като „Ден на Европа“ и в Турция след одобрението на кандидатурата за членство на страната през 1999 г.

„Идеите, залегнали в Декларацията на Шуман, са позволили на страните от Европа да оставят настрана различията и враждите и да се обединят в името на мира, сигурността, развитието и просперитета след една война, разрушила целия свят“, изтъкна Ердоган.

„Време е за ЕС, който през последните години се отдалечи от своите основополагащи принципи и е под влиянието на краткосрочните политики на страни членки, да напише история за себе си с войната в Украйна“, добави Ердоган.

„Днес тази трагедия, която се разиграва в сърцето на Европа пред очите на целия свят, е предупреждение за ЕС“, заяви Ердоган, както подчерта, че сега има необходимост от солидарност, сътрудничество и най-вече далновидна и смела перспектива, точно както по времето, когато са били поставени основите на европейската интеграция.

Турският президент изтъкна, че Турция дава конкретен принос за преодоляване на настоящите предизвикателства.

Последствията от войната в Украйна, които достигнаха глобално равнище, потвърдиха отново в каква степен Турция е от стратегическа важност за ЕС в много области и специално в областта на сигурността, миграцията, веригите за доставки и енергетиката, изтъкна турският президент.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.