Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган: Действията на мироопазващите сили на ООН в буферната зона в Кипър са неприемливи за Турция

Ердоган: Действията на мироопазващите сили на ООН в буферната зона в Кипър са неприемливи за Турция

Действията на мироопазващите сили на ООН в буферната зона в Кипър, насочени срещу живеещите там кипърски турци са неприемливи и допринасят за засилването на напрежението в региона, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган след заседание на кабинета, състояло се в президентския дворец Бештепе в Анкара, предаде БТА, цитирайки турската държавна телевизия ТРТ-Хабер.

Действията на мироопазващите сили срещу жителите на Севернокипърската турска република (т. нар. СКТР, призната само от Анкара – бел. авт.) са неприемливи за нас. За съжаление те доведоха до увеличаване на напрежението в региона и нямат никаква правна или хуманитарна основа, каза Ердоган.

Сблъсъци между кипърски турци и военнослужещи от мироопазващата мисия на ООН в Кипър ЮНФИКИП станаха миналата седмица в буферната зона, която разделя контролираната от правителството южна част на острова и окупираната от Турция северна част. Събитията са се разиграли в близост до селището Пила (Пиле – на турски) – едно от четирите селища, които се намират в буферната зона, където според публикации в кипърския турски печат правителството на СКТР е възложило на частна фирма да ремонтира и разшири пътя между селищата Арсос и Пила.

По-рано говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че се очаква Съветът за сигурност на ООН да проведе консултации относно инцидента с мироопазващите сили на ООН в Кипър.

Кипър е разделен на две части от 1974 г., когато турската армия нахлу в северната част на острова като реакция на държавен преврат, целящ да присъедини Кипър към Гърция. През 1983 г. в северната част на острова бе едностранно провъзгласена Севернокипърска турска република (СКТР), която не е призната от никоя друга държава, освен Турция.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.