Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган и Байдън се срещат в Мадрид, за да разговарят за F-16

Ердоган и Байдън се срещат в Мадрид, за да разговарят за F-16

Срещата между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и президента на Съединените щати Джо Байдън, за която бе съобщено вчера, ще се състои тази вечер, предаде турската частна телевизия НТВ.

Разговорът ще се проведе в 18.45 ч. турско (и българско) време в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Мадрид. Очаква се той да продължи около час, посочва телевизията, позовавайки се на програмата на Байдън, оповестена от Белия дом.

Във фокуса на разговорите се очаква да бъдат двустранните отношения и темата за самолетите F-16, посочва НТВ.

Турция поиска през октомври 2021 г. да получи нови бойни самолети F-16 и комплекти за модернизация за старите си самолети, но досега Конгресът не е дал разрешение.

Страната плати 1,4 млрд. долара за изтребителите F-35, но Вашингтон отстрани Анкара от програмата през 2019 г. заради това, че страната се сдоби с руските зенитно-ракетни системи С-400, след като усилията й да купи американски системи „Пейтриът“ се оказаха безрезултатни.

Евентуална сделка за F-16, оценявана на около 6 млрд. долара, би включвала 40 новопостроени бойни самолети F-16V и комплекти за модернизация за 80 самолета F-16 модел C/D, с които турските въоръжени сили разполагат, писа наскоро „Уолстрийт джърнъл“.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.