Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган и Байдън: усмивки на снимките, същите проблеми

Ердоган и Байдън: усмивки на снимките, същите проблеми

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изглежда получи това, за което отиде в Брюксел – хубава фотография, на която усмихнати греят двамата с президента на САЩ Джо Байдън. Заради тази снимка Ердоган пропътува разстоянието от 3100 километра, за да изпрати посланието, че ледената епоха в отношенията между Турция и САЩ е приключила. Снимката, внушаваща позитивната атмосфера на разговора между двамата лидери, е отпечатана на първите страници на почти всички турски вестници днес, които излязоха с гръмки заглавия: „Няма проблем, който да не може да бъде разрешен“ (в. „Хюриет“), „Ще засилим сътрудничеството“ (в. „Сабах“), „Ледовете се разтопиха“ („Поста“).

Двамата президенти изразиха задоволство от първия си двустранен разговор в кулоарите на срещата на НАТО в Брюксел. Байдън нарече срещата „много хубава“, а турският президент сподели, че двамата са провели „много ползотворен и искрен разговор“ и че няма проблеми, които Турция и САЩ да не могат да разрешат.

Само че покупката на руските системи С-400, изключването на Турция от програмата за изтребителите Ф-35, подкрепата от САЩ за смятаните за терористи от Анкара сирийски кюрдски Сили за защита на народа и липсата на сътрудничество от Вашингтон в преследването на организацията ФЕТО не са проблеми, които лесно може да бъдат разрешени.

„Критичните въпроси останаха във въздуха!“, пише в заглавие днес в. „Йеничаг“, който публикува същата снимка на Байдън и Ердоган. Според изданието въпреки оптимистичния тон в изявленията на двамата лидери „кризата около С-400 и Ф-35 не бе преодоляна, а клеветата за „геноцида“ дори не дойде на дневен ред“.

Това призна президентът на Турция в изявления пред медиите след продължилата 45 минути среща на четири очи, последвана от разговор между делегациите на двете страни. Той посочи, че в разговора турската страна е изразила досегашните си становища във връзка с руските зенитно-ракетни системи и изтребителите Ф-35. Запитан дали в разговора е била обсъдена темата за признаването от Байдън на арменския геноцид, Ердоган отговори с думите: „Слава Богу, не дойде на дневен ред“, макар че преди да отпътува за Брюксел се закани да повдигне въпроса.

С повтарянето на досегашните становища и отбягването на проблемните въпроси, разбира се, няма как да се осъществи пробив в проблемите, тровещи отношенията между двете страни в последните години. Все пак Ердоган подчерта, че „усилията не свършват тук, днес“ и ще последва процес, в който предстоят разговори между министрите на външните работи и на отбраната на двете страни. Самият Байдън също е очакван в Турция в скоро време по покана, отправена му от президента Ердоган.

„Уговорихме се да запазим отворени каналите на диалог между Турция и САЩ така, както го правят стратегически партньори и съюзници“, каза турският лидер. „Ще засилим нашето сътрудничество със САЩ. Няма проблем между нас, който да не може да бъде разрешен“, добави той на пресконференцията, като изрази увереност, че сътрудничеството между двете държави ще допринесе за регионалната сигурност.

Според Ердоган е налице „силна воля“ за започването на нов ефективен период на сътрудничество в двустранните отношения на Турция и САЩ, „базиран на взаимно уважение и интереси във всяка област“.

Изказване в същия дух прозвуча и от устата на президента на САЩ: „Нашите две страни имат големи програми. Екипите ни ще продължат дискусиите и съм уверен, че ще постигнем голям напредък между САЩ и Турция“.

Тези изявления ясно показват стремежа на двете страни да променят дневния ред в отношенията си, измествайки фокуса от практически неразрешимите проблеми между тях към потенциални сфери на сътрудничество, сред които икономиката. Добра отправна точка е взаимната цел за увеличаване на търговския стокообмен между двете държави. Стокообменът бе на стойност около 21 млрд. долара през 2019 г., а Турция и САЩ се стремят да го увеличат на 100 млрд. долара годишно.

„Преценихме стъпките, които може да бъдат взети, за да бъде напълно реализиран икономическият потенциал помежду ни, взимайки предвид новите възможности, които ще възникнат след (коронавирусната) пандемия“, каза Ердоган снощи.

Придържането към неутралните теми, положителните послания и усмивките на снимките са едно добро начало за затоплянето между Турция и САЩ. Но все пак взаимната подозрителност, подхранена от години на негативна реторика, едва ли ще може да бъде изтрита с магическа гумичка. Според миналогодишно проучване на университета „Кадир Хас“ турците поставят САЩ на първо място сред държавите, които представляват заплаха за Турция, преди Израел, Сирия, Иран и Гърция.

Източник: БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.