Home»ИКОНОМИКА»Ердоган към турците: Не обръщайте внимание на курса на долара

Ердоган към турците: Не обръщайте внимание на курса на долара

Президентът на Турция Реджеб Тайип Ердоган призова гражданите на страната да не обръщат внимание на спада на лирата, а да имат вяра в утрешния ден.

„Трябва да знаете едно: днес сме по-добре от вчера, а утре ще сме по-добре и от днес. Не се съмнявайте в това“, заяви Ердоган на митинг пред градската джамия в Гюнейсу, провинция Ризе.

„Организират се различни кампании. Не обръщайте внимание на тези кампании. Ако те имат долари, то ние имаме нашия народ, имаме нашия Аллах“, добави Ердоган пред събралото се множество.

Той мълча необичайно дълго през последните дни, най-вероятно заради опитите дипломатическа делегация да нормализира напрегнатите отношения със САЩ. Но в четвъртък вечерта делегацията се завърна в Анкара без собщения за видим напредък или пробив.

Турската лира рухна с 12%

В деня, в който турският министър на финансите и държавното съкровище обеща да представи „нов икономически модел“, националната валута се обезцени с 12% спрямо американския долар, а „Файненшъл таймс“ съобщи, че Европейската централна банка следи няколко европейски банки с експозиция към турски клиенти, пише dnevnik.bg.

Събитията на капиталовите пазари са един от факторите, които тази сутрин повлякоха надолу с половин процентен пункт и курса на еврото до $1,1467. „Еврото поевтинява докато изглежда, че проблемите на Турция се разразстват към Европа. Технически погледнато, възможно е обезценяването да продължи чак до 1,14 долара за евро“, коментира Константинос Атис, ръководител на анализите в ADSS.

Два източника на „Файненшъл таймс“ твърдят, че от няколко месеца Европейската централна банка следи с тревога събитията в Турция, а от няколко дни проверява експозицията към турски клиенти на банки от Испания, Италия и Франция.

Лирата днес стигна курс 6,2 за долар, след което се стабилизира около 5,92 за долар. Преди дни банка „Голдман Сакс“ прогнозира, че при 7,1 за долар има вероятност да бъдат заличени валутните буфери на турските търговски банки. Централната банка разполага с не повече от 21 млрд. долара за интервенции в подкрепа на лирата.

„Файненшъл таймс“ посочва и кои са европейските банки с „особено голяма експозиция“ – Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, UniCredit SpA и BNP Paribas SA. Ситуацията още не е критична, но Единният надзорен механизъм следи за риск турски получатели на кредити да не са се застраховали срещу отслабването на лирата и да спрат да погасяват задълженията си в чужда валута.

Финансовото министерство обяви също в четвъртък, че министър и зет на президента Берат Албайрак ще представи в петък „нов икономически модел“ с мерки, които да осигурят икономически растеж от 3-4% през 2019 г. и намаляване на инфлацията под 10%. По последни данни тя е около 16%. Дефицитът по текущата сметка ще бъде балансиран около 4% от БВП, а бюджетният дефицит ще бъде намален до 1,5% от БВП, допълват от министерството.

„Ще бъде търсено включването на чуждестранни инвеститори и цадгранично финансиране специално за инфраструктурните проекти“, казват още от министерството на финансите. Няколко часа по-късно наборсите започна масово разпродаване на позиции в турска лира.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.